Hormonen, wat zijn dat precies

Facebook
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Waar gaat deze blog over

Zoals je misschien al weet worden de hormonen aangemaakt in een aantal hormoonklieren in je lichaam. Onder andere in de schildklier, alvleesklier, geslachtsorganen en bijnieren.

Hoe werken hormonen

Hormonen zijn een soort signaalklieren. Ze geven signalen af aan cellen, zodat ze ergens anders in het lichaam hun werk kunnen doen. Hierbij is het belangrijk dat deze hormonen in balans zijn. Niet teveel van iets, en niet teveel van een ander. Veelal wordt bepaald in je hersenen. In je hersenen zitten twee belangrijke endocriene klieren die deze productie afremmen of juist versterken. Dit zijn de Hypothalamus en de Hypofyse. Wanneer er bijvoorbeeld te weinig cortisol in je bloed zit, dan signaleert de hypothalamus dat en zal de hypofyse aansporen om een hormoon aan te maken die de bijnierschors signaleert tot het aanzetten van extra cortisol. Andersom werkt het net zo, is er teveel aan cortisol, dan zal de hypofyse een hormoon aan maken die de bijnier aanspoort tot het aanzetten van minder cortisol.

De kracht van hormonen

Zoals Wikipedia aangeeft: ‘Hormonen zijn signaalstoffen die door klieren via de bloedbaan aan doelcellen of organen worden afgegeven’.   ‘Het komt van het griekse woord Hormao, wat ‘in beweging zetten’ betekent. En dat is ook inderdaad wat onze hormonen doen. Ze beïnvloeden onze stemming, slaap, gewicht, vruchtbaarheid, bloeddruk etc. etc. Eigenlijk bijna alle dus. Bij een mens is dit een scala aan hormonen De meest bekende hormoon bij vrouwen zijn Oestrogenen, een groep steroïde hormonen , ook wel in het volksmond de vrouwelijk hormonen genoemd, omdat ze een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, het reguleren van de menstruatie cyclus en bij zwangerschap. Bij mannen komen deze hormonen ook voor maar dan in vele lagere concentraties. (vandaar dat ze er ook niet veel van snappen omdat ze het zelf niet zo sterk ervaren dan wij vrouwen) Oestrogenen worden bij vrouwen onder andere afgescheiden door de eierstokken. Ook in de puberteit spelen oestrogenen een belangrijke rol zoals de groei van je baarmoeder, je vagina, het groter worden van je borsten en de genitaliën.

Welke hormonen Schommelen in de Cylcus?

Onze cylcus duurt ongeveer 28 dagen en zijn zoals je in de afbeelding ziet verdeelt in een aantal fases. 

Fase 1: Menstruatie dag 1 tot 5 
Onze cyclus begint vaak op de eerste dag van de menstruatie. De daling van het hormoon Progesteron zorgt ervoor dat baarmoederslijmvlies wordt afgevoerd, de menstruatie. Direct begint ook al een nieuwe fase doordat de eierstokken follikels rijpen, dit gebeurd onder invloed van het hormoon FSH, het Follikelstimulerende hormoon. 
Fase 2: De opbouwfase dag 5 tot 14 
Doordat de follikels oestrogenen produceren is dit de fase wat oestrogeenfase wordt genoemd. Een van de follikels zal uitgroeien tot een grote eicel en zal op dag 14 ‘de sprong’ wagen. De eisprong. De oestrogeen zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies dikker wordt en dat er helder slijm wordt aangemaakt zodat de zaadcellen makkelijk naar de eileider toe kunnen zwemmen. Aan het einde van deze fase zal dus de eisprong plaats vinden. Dit gebeurt onder invloed van het hormoon Luteïniserend hormoon. De follikel barst open en het eitje komt vrij. ´Rond deze periode voelen wij ons het beste.´ We voelen ons sexy, energiek, aantrekkelijk en hebben een stralende huid. Je voelt je ook zekerder in deze periode, let er maar eens op. Dit komt namelijk door het hormoon Testosteron, deze verhoogt je libido waardoor je meer ‘zin’ krijgt. 
Fase 3: Wel of geen bevruchting dag 14 tot 28 
Op het moment dat de eisprong is geweest verandert er weer wat in je lichaam. Er komt namelijk het hormoon vrij Progesteron. Deze zorgt ervoor dat de baarmoederwand geschikt wordt voor het eventueel innestelen van een bevruchte eicel. Je kunt dan in deze fase 2 kanten op, of je bent zwanger of niet. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt daalt de progesteron en oestrogeen waardes en vindt er de menstruatie plaats. Meestal is dit ook de periode waarin de meeste problemen ontstaan omdat de hormonen uit balans raken. Het hormoon progesteron zorgt voor stress en is te laag ten opzichte van het hormoon oestrogeen

De cyclus

Tijdens de cyclusmaand verandert er als vrouw zijnde een heleboel. Waarbij wij ons in de eerste 2 weken van de cyclus ons aantrekkelijk voelen en sexy kan het in het tweede deel volledig veranderen en kunnen we ons een draak voelen. Althans veel vrouwen ervaren dat zo. Niet alleen vrouwen rond een bepaalde leeftijd, maar ook jongere meiden die net gaan menstrueren hebben hier al last van.  

Wat kan je tegen de hormonen doen

Een aantal dagen voordat de menstruatie begint kan het heel fijn zijn om alles op regel te hebben zodat je ongestrest de menstruatie week in gaat. Dit kunnen natuurlijk allerlei manieren zijn. Zorgen dat je huis aan kant is, dat je was schoon en gestreken in de kast ligt. 

De kasten vol zit met boodschappen en dat je dus niet hoeft na te denken wat je die dag moet gaan koken. Wat ook een hele fijne manier kan zijn is Mindfulness. Bekijk eens de onderstaande link. Met deze cursus leer je door middel van een8-weekse mindfulness cursusstap voor stap hoe jij je minder gestresst kunt voelen en meer relaxter op ieder gewenst moment. Je leert beter en bewuster te ademen, beter kunt slapen en meer kunt genieten van de momenten in het nu. Dat is toch fantastisch! Om deze cursus te volgen klik hier.

 

Mindfulness tijdens je cyclus

Mindfulness is een meditatie methode dat al heel lang bestaat. Het is een oefening waarbij je volledig in het hier en nu bent. 

Wanneer je dit volledig onder de knie hebt leer je niet alleen de oefeningen te doen tijdens de meditatie, maar je leert het ook toe te passen tijdens je dagelijks leven.

Het is een manier van leven. Een klein voorbeeld is het poesten van je tanden. 
Wanneer je dit doet met heel je gedachten, je bent alleen bezig met het poetsen van je tanden. Hier zijn al je gedachten bij. Denk je ergens anders aan, dan breng je je gedachten weer terug naar het poesten. .

Inhoudsopgave
logo mijn hormonen
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief

Conclusie

Hormonen kunnen dus een behoorlijke invloed hebben op je dagelijkse leven.

Zolang deze in balans zijn is er niet veel aan de hand. Uit balans is het wel een dingetje.

Dit kan je op verschillende manieren behandelen.

In mijn shop vind je hierin vele keuzes.

Heb je elke dag je hoofd vol met gedachtes ?

Ga dan voor de MASTERCLASS 'Stilte' nu met TIJDELIJKE korting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mediteren en Hormonen

  • Van meditatie is aangetoond dat het dopamine in de hersenen afgeeft. En dopamine is een feel-good hormoon waardoor we ons kalm en gelukkig voelen. Meditatie kan dus helpen om je humeur te verbeteren en je beter te laten voelen. Als je je down of gestrest voelt, probeer dan 20 minuten per dag te mediteren om verbeteringen te zien!