Blog,  Hormonen

Wat zijn zwangerschapshormonen? Praktisch Alles Wat je moet weten hierover

Zwangerschapshormonen
30 weken zwanger

Hoe werken zwangerschapshormonen en wat doet het met je. Alle vrouwen die zwanger zijn of zijn geweest hebben er wel mee te maken, Zwangerschapshormonen.

Sinds ik een jaar of 16 ben wist ik het al, ik wilde dolgraag moeder worden. Iemand om voor te zorgen, zo´n klein hummeltje wat afhankelijk van jou is. Dat was mijn grootste droom. Op mijn 20ste leerde ik mijn huidige man kennen. Die wilde eerst nog geen kinderen en dat was op den duur best een dingetje voor mij. Gelukkig was hij na een paar jaar van gedachten veranderd.

We kochten een huis in een klein dorpje, en op kerstavond vroeg hij mij, terwijl ik met heftige griep op de bank lag, ten huwelijk. In 2004 was het zover, toen zijn wij in het huwelijksbootje gestapt. Klaar voor de volgende stap.

Omdat ik altijd zo graag moeder wilde worden had ik het idee dat dat niet voor mij weg gelegd was, dus begon ik na ons trouwen maar meteen met temperaturen. Om alvast maar een dossier op te bouwen voor het geval het niet zou lukken. Maar mijn temperatuur ging maar niet omhoog op het moment dat het zou moeten.

Zwanger zijn, en daar zijn dan de zwangerschapshormonen.

Op het moment dat ik een maand later ongesteld moest worden werd ik het niet. Ik kon mijn geluk niet op, ik was zwanger! Ik was zo ontzettend blij, mijn droom kwam uit.

De maanden erna waren alsof ik in een achtbaan zat. Mijn emoties gingen van links naar rechts, de pieken en dalen van hoog naar laag. Niet vanwege mijn geluk, maar door de zwangerschapshormonen.

Eigenlijk ben ik de hele 9 maanden lang misselijk geweest. De kleine in mijn buik at mij van binnen op. Het kon mij niks schelen want ik was dolgelukkig. Mijn buik groeide prachtig en ik voelde de kleine iedere dag bewegen, dat was het mooiste van allemaal.

De kleine lag in de planning om op 30 mei geboren te worden, maar mevrouw wilde toch nog 2 weken blijven zitten. Dus op 14 juni werd ik ingeleid om 8 uur ´s ochtends en om 11.18 uur was ze er al.

Ik was de gelukkigste mama ter wereld en had natuurlijk de knapste baby ter wereld. We moesten nog een nachtje in het ziekenhuis blijven en mochten de volgende dag naar huis. Op naar het genieten van de kleine Sabine.

Ik kan hier uren over praten, maar deze blog gaat over de zwangerschapshormonen, dus later meer over mijn reis in mama zijn.

Eerste tekenen van zwangerschap

Tijdens de bevruchting begint er in je lichaam al heel erg veel. Zodra de eicel is bevrucht zal deze langzaam naar de baarmoeder gaan om zich naar te nestelen. Klaar om uit te groeien tot een klein mensje.

Het moment waarop het tijd is om ongesteld te worden is natuurlijk het allerspannendst wanneer je zwanger wilt worden.

Ik merkte dat zelf aan mijn periodes. Je probeert de tijd te overbruggen tussen bevruchting en menstruatie en er niet teveel aan te denken.

In mijn geval lette ik op elk detail. Lustte ik mijn koffie nog wel? Werd ik al wat misselijk? Kreeg ik last van mijn borsten? Wilde ik een gat in de dag slapen?

Het HCG zwangerschapshormoon

De bekendste zwangerschapshormoon is de HCG, deze zorgt voor verschillende symptomen om te laten weten dat je zwanger bent.

Het mooiste is natuurlijk de zwangerschapstest. Deze kan je doen zodra je over tijd bent. Vaak is de HCG-hormoon al na 2 weken van bevruchting te vinden in de urine.

Maar wat doet nu precies deze zwangerschapshormoon.

Het HCG hormoon wordt geproduceerd door de baarmoederwand waar het bevruchte eicel zich heeft ingesteld. Deze stuurt een signaal naar de eileiders om nieuwe productie van eicellen te stoppen.

Ook zorgt dit hormoon voor het instant houden van het corpus luteum. Het corpus luteum is het omhulsel van de eicel wat achter blijft in de eierstok. Dit noemen we het gele lichaam. Het gele lichaam zorgt voor 2 soorten zwangerschapshormonen Oestrogeen en Progesteron. Deze zorgen voor het groeien van de baarmoederslijmvlies zodat het embryo zich kan nestelen.

Wat de Zwangerschapshormonen nog meer doen?

De hCG hormoon zorgt ervoor dat de embryo goed gaat groeien. Het zet de vet om in energie dat gebruikt wordt om de groei van de foetus te ondersteunen.

Het beschermt ook het immuunsysteem van de moeder zodat het niet afgestoten wordt.

Zwangerschapskwaaltjes

Helaas zorgt de zwangerschapshormoon ook voor een aantal vervelende kwaaltjes zoals bijvoorbeeld:

  • Vermoeidheid. Dit komt natuurlijk door de hormonen, met name de stijging van het hormoon Progesteron. Deze zorgt ervoor dat je slaperig wordt.
  • Misselijkheid. Ook dit komt door de Progesteron en door de stijging van oestrogeen. Meestal duurt dit maar 12 weken en zal je lichaam hier aan ‘gewend’ raken.
  • Stemmingswisselingen. Soms schieten je zwangerschapshormonen alle kanten op tijdens de zwangerschap. Door de stijging van de Oestrogeen en Progesteron. Maar er komt natuurlijk ook veel op je af tijdens deze periode, onzekerheid is heel normaal.

Oestrogeen zwangerschapshormoon

Het oestrogeen hormoon is het vrouwelijke geslachtshormoon. Maar ook bij de zwangerschap is hij volop bezig. Het zorgt voor dat de groei van de baarmoeder en voor de vorming van de bloedvaten om de placenta heen. Ook zorgt hij voor de groei van je melkklieren in je borsten tijdens de zwangerschap.

Tijdens je menstruatie heeft het hormoon Oestrogeen het voor het zeggen, totdat de hoge piek is, de eisprong. Het wordt aangemaakt door de lege follikel ( het gele lichaam) en door de bijnieren. Oestrogeen reguleert net als progesteron je menstruatiecyclus.

De hypofyse (in je hersenen) maken in het begin van de cyclus 2 soorten geslachtshormonen aan, de Follikel stimulerende hormoon en de luteïnserend hormoon. Deze zet de follikel aan tot het produceren van de oestrogeen en progesteron in de eierstokken.

Op het moment van de eisprong zal de Oestrogeen dalen en neemt het hormoon Progesteron het over. Het oestrogeen heeft nog wel een functie, hij zorgt ervoor dat de slijm van de baarmoederwand dikker wordt zodat de eicel zich hierin kan nestelen. Het oestrogeen houdt ook de vagina soepel en zorgt voor meer slijmproductie zodat de zaadcellen makkelijker en sneller naar het eicel toe kunnen.

Zwangerschapshormonen tijdens zwanger zijn

Tijdens je zwangerschap zijn de hormonen ook erg aanwezig. De ene vrouw heeft er meer last van dan de andere. Zoals hierboven al is aangegeven wat de zwangerschapskwaaltjes met je kunt doen.

Er zijn ook hele leuke tijden aan je zwangerschap.

De eerste echo en daarmee je eerste ontmoeting met het kleintje.

De 20 weken echo, hiermee weet je of alles erop en eraan zit en misschien wel het geslacht komt te weten. Wij wisten bij alle drie wat het werd. Ik kon niet 40 weken wachten en was gewoon te nieuwsgierig. Daarmee was het ook makkelijk om gericht de spullen te kopen.

Zwangerschapshormonen
3d echo

In de tijd van ons eerste kindje was een 3D-echo nog in het begin stadium en werd dit nog niet veel gebruikt. Met ons 3e kindje hebben we wel ene 3D-echo laten maken, dit was echt zo prachtig om te zien. Je kon precies de contouren zien van het gezichtje.

Nesteldrang

Ongeveer aan het einde van je zwangerschap rond de derde trimester worden de meeste vrouwen ineens overvallen door een schoonmaakwoede. Nesteldrang, ineens moeten de ramen brandschoon zijn, alle hoekjes en kastjes moeten spik en span zijn. De voorraadkast moet aangevuld worden. In mijn geval had ik een enorme strijkwoede, ik stond de hele dag te strijken, het bracht mij zoveel rust. Stond ik daar mijn hele dekbedovertrek te strijken, heerlijk vond ik het.

Of deze drang daadwerkelijk door de hormonen komen is niet bekend of aangetoond. Waarschijnlijk is dit een normale moeder instinct.

Babyuitzetlijst

Ook is er dan een kwestie van koopwoede. Dit is natuurlijk het allerleukste. Misschien voor de mannen wat minder leuk, want de portemonnee kan worden opengemaakt.

Baby uitzet

Bedje, matras, hoeslaken, commode, aankleedkussen, kinderwagen, maxicosi, badje, kleertjes, rompertjes, sokjes, mutsjes etc. etc. etc.

Onze jongste (nu 2 jaar) noemde wij JIP toen hij nog in de buik zat. Uiteraard moesten wij even wennen toen hij eruit kwam om zijn gewone naam te zeggen, maar nu weten we niet beter.

En waar kan je dan beter je spullen aanschaffen dan bij de HEMA. Hier vind je echt de allerleukste baby spulletjes voor een heel leuk prijsje. De kleertjes hebben een heerlijke stofje en blijven ook goed na 10 x wassen.

Het speelgoed hier is ook leuk. Hema heeft vaak houten speelgoed wat ik persoonlijk geschikt vind voor kleine peuters of dreumes. De mijne heeft hier uren plezier van gehad.

Wat heb jij allemaal aangeschaft voor je kleintje? En had jij veel last van de zwangerschapshormonen? Laat je reactie hieronder achter.

Lees ook eens:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *