HORMONEN, MIND, BODY EN MEER.

Hormoonboostende activiteiten

Facebook
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Waar gaat deze blog over

We hebben allemaal wel eens gehoord van hormonen en begrijpen dat ze een belangrijke rol spelen in ons lichaam. Hormonen zijn verantwoordelijk voor verschillende processen, waaronder ons humeur, energieniveau, metabolisme en zelfs onze slaap. Gelukkig zijn er activiteiten die de hormoonproductie kunnen stimuleren en ons kunnen helpen ons welzijn te verbeteren. In deze blogpost delen we informatie over enkele van deze hormoonboostende activiteiten, zoals yoga, meditatie, krachttraining en andere vormen van lichaamsbeweging. Laten we deze activiteiten eens nader bekijken en ontdekken hoe ze ons kunnen helpen een gezonder en gelukkiger leven te leiden.

Yoga voor Hormonale Balans

Yoga is een eeuwenoude praktijk die niet alleen fysieke voordelen biedt, maar ook kan helpen bij het in balans brengen van onze hormonen. Specifieke yogahoudingen, zoals de zonnegroet, de brughouding en de hoofdstand, kunnen de bloedcirculatie stimuleren en de hormoonproductie verbeteren. Bovendien kan regelmatige beoefening van yoga stress verminderen, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een gezonde hormoonbalans.

Wil je niet in de sportschool aan yoga doen? Kies dan voor het abonnement van Happy with Yoga, dit is een fantastisch programma om te doen. Je kunt kiezen uit verschillende niveaus. Ik zelf vind het heerlijk om in de ochtend voordat alle drukte begint te starten met de ochtend yoga. Je kunt daarna heerlijk je dat beginnen.

Meditatie voor Stressvermindering

Stress heeft een aanzienlijke invloed op onze hormoonspiegels, en langdurige stress kan leiden tot hormonale onbalans. Meditatie is een krachtige tool om stress te verminderen en het lichaam in staat te stellen zichzelf te herstellen. Door regelmatig te mediteren, kunnen we de productie van het stresshormoon cortisol verminderen en de aanmaak van feel-good hormonen zoals serotonine en endorfine verhogen.

Zelf vind ik het heerlijk wanneer ik met de honden wandel in het bos, te luisteren naar een meditatie. 

 

Heb jij steeds het idee dat je in een cirkel leeft? Het gevoeld dat je ‘stil staat’?

Kies dan voor de 5 daagse online programma van www.stilte.nl. Dit is echt een hele fijne programma. 

Het is online, dus hup, je oortjes in en wandelen 😉

Krachttraining voor Testosteron:

Krachttraining is niet alleen voor bodybuilders. Het kan ook bijdragen aan een gezonde hormoonbalans. Bij krachttraining worden onze spieren gestimuleerd, wat kan leiden tot een verhoogde aanmaak van testosteron, het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon. Zelfs vrouwen kunnen profiteren van een gezonde testosteronspiegel, omdat het bijdraagt aan spieropbouw en vetverlies.

Deze oefening is een echt booster voor je hormonen. En geloof me, na een inspannende training voel je je zo fijn! Het geeft echt een voldaan gevoel.

 

Ik snap daarom best dat er mensen zijn die ‘verslaafd’ zijn aan sporten. Ik zelf heb dat nog niet, maar wie weet 😉

Ben jij wel degene die graag sport, en ook nog eens fanatiek is? Probeer dan het programma van Droog trainen academie. Hierin wordt je begeleid met droogtrainen.

Dopamine

Cardiovasculaire Oefeningen voor Endorfine:

Cardiovasculaire oefeningen zoals hardlopen, fietsen of zwemmen kunnen de aanmaak van endorfine stimuleren, ook wel bekend als “gelukshormonen”. Endorfine zorgt voor een gevoel van welzijn en kan helpen stress te verminderen. Het toevoegen van cardiovasculaire oefeningen aan je routine kan je stemming verbeteren en je energieniveau verhogen.

Wil je het dus iets minder aanpakken dan kunnen bovenstaande oefeningen super zijn!

Zelf ben ik een echt wandelaar, tijdens de wandelingen doe ik ook een stukje hardlopen. 

 

Wil jij een stok achter de deur hebben om dit ook te gaan doen, dan raadt ik je zeker om deze programma te gaan volgen van de wandeltrainer. 

Je kunt hier GRATIS het ebook downloaden om te starten met wandelen.

Ontspanningstechnieken voor Cortisolbeheersing:

Naast yoga en meditatie zijn er ook andere ontspanningstechnieken die kunnen helpen bij het beheersen van het stresshormoon cortisol. Diepe ademhalingsoefeningen, progressieve spierontspanning en aromatherapie zijn enkele voorbeelden van technieken die de cortisolproductie kunnen verminderen en een gevoel van kalmte en ontspanning kunnen bevorderen.

Ademhalingsoefeningen kan je altijd doen. Je adem heb je immers altijd bij je!

Het is belangrijk om de oefeningen op een goede manier te doen. 

 

Bij Mind & fit lifestyle & mindset coach hebben ze hier een hele fijne programma voor. Deze vind je hier.

 

Ook hebben ze een GRATIS e-book van stress naar balans door je ademhaling. Deze kan je hier downloaden. 

Ga voor de spijkermat

Tegenwoordig lig ik iedere dag wel een half uur op een spijkerkussen.

 

Deze vind ik echt fantastisch. Wanneer je erop gaat liggen wil je eigenlijk met je hele lijf er 10 tot 20 seconden eraf. 

Na 20 tot 60 seconden wordt je bloedsomloop gestimuleerd.

Na 1 tot 2 minuten worden de blokkades in je energiebanen vrijgemaakt

Al na 2 tot 4 minuten ontwikkeld je lijf een warm gevoel

Na 4 – 8 minuten accepteert je lichaam de prikkel en maakt het gelukshormonen aan.

Na 8 tot 20+ minuten verminderen je pijnklachten en komt je geest en lichaam tot ontspanning

 

Maak hier een afspraak om te kijken wat ik voor je kan betekenen.

 

Natuurlijke Hormoonstimulerende Voeding

Naast fysieke activiteit kunnen we onze hormonen ook beïnvloeden door middel van voeding. Het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen kan de productie van hormonen stimuleren en de hormoonbalans ondersteunen. Voorbeelden hiervan zijn voedingsmiddelen zoals avocado’s, noten, zalm, bladgroenten, volle granen en gefermenteerde producten. Het is belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te volgen en te kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen.

Inhoudsopgave

logo mijn hormonen
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief

Heb je elke dag je hoofd vol met gedachtes ?

Ga dan voor de MASTERCLASS 'Stilte' nu met TIJDELIJKE korting

koffie

Wil jij alles weten over voeding?

  • Koolhydraatarm eten
  • Je hormonen weer in balans
  • Verse producten gebruiken
  • De beste dieeten op een rij
  • Keuze uit vele recepten
Mijn website
Ik geloof in JOUW hormonen
logo mijn hormonen
Wil je mij volgen?