HORMONEN, MIND, BODY EN MEER.

Koolhydraten, wat doet het met je lichaam

Facebook
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Waar gaat deze blog over

Onze hersenen maken zelf geen glucose aan. Op het moment dat je maag niet meer samentrekt geven je hersenen een hormoon af wat tegen je zegt, geef me NU glucose. Hoe dat allemaal werkt ga ik je in deze blog uitleggen.

Wat zijn Koolhydraten

Koolhydraten zijn belangrijk voor je lichaam. Ze geven je Energie. Dit gebeurt ook met de vetten en eiwitten.

Onze hersenen maken zelf geen glucose aan. Op het moment dat je maag niet meer samentrekt geven je hersenen een hormoon af wat tegen je zegt, geef me NU glucose. Hoe dat allemaal werkt ga ik je in deze blog uitleggen.

Koolhydraten, ook wel suikers of glucose genoemd. Ze zijn opgebouwd uit koolstof, zuurstof en waterstof. Koolhydraten in onze voeding zijn ook onderverdeeld in diverse koolhydraten namelijk, enkelvoudig, tweevoudig en meervoudig.

Bij deze verdeling kunnen we spreken van verteerbare koolhydraten en onverteerbare koolhydraten.

Verteerbare Koolhyrdaten

Je kunt het al een beetje gokken, verteerbare koolhydraten zijn koolhydraten wat wordt afgebroken tijdens de spijsvertering en via het bloedbaan naar de cellen en de weefsels gaan.

Onverteerbare koolhydraten

De onverteerbare koolhydraten kunnen niet worden afgebroken en opgenomen in het bloed. 

Ze gaan onaangetast naar je dunne en je dikke darm. Toch hebben deze ook een functie in je lichaam. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de vezels je tanden schuren, zodat er geen tandplak ontstaat. 

Of bijvoorbeeld vezels wat in volkoren boterham zit, die zorgen ervoor dat je langer op je brood moet kauwen. Hiervan is het voordeel dat je spijsvertering beter op gang komt. Maak maar eens de vergelijking tussen een volkoren brood en een wit brood. Op wit brood hoef je lang niet zoveel te kauwen als op de volkoren brood.

Koolhydraten in je lichaam

Goed, nu je een beetje weet wat voor koolhydraten er zijn, kan je ook kijken wat ze eigenlijk in je lichaam doen. Je hoort namelijk zoveel dat wanneer je wilt afvallen, dat koolhydraatarm of keto dieet goed is. Omdat je van koolhydraten dik kan worden, dit hoeft echter helemaal niet zo te zijn. Hoe dat zit ga ik je hieronder uitleggen. 


Vroeger dacht men dat wanneer je veel vetten zou eten, dat je daar dik van werd, dus was het toen heel erg in om minder vetten te gaan eten. En ja, het werkte, want mensen vielen daarvan af. Tegenwoordig hoor je heel veel over koolhydraatarm dieet. Dat koolhydraten slecht voor je zouden zijn, dat je daarvan aankomt etc. Dus is het vandaag de dag een ’trend’ om koolhydraatarm te gaan eten.

Ik zelf ben er een voorstander van, laat ik dat voorop stellen. een ketodieet vind ik daarentegen een lastige. Bij ketodieet krijg je weinig tot geen koolhydraten binnen.

 

Verwerking van koolhydraten

Bij de verwerking van de koolhydraten heeft de lever een hele belangrijke taak. Op het moment dat we onze koolhydraten even niet hoeven te verbranden legt de lever een reserve aan voor het moment dat we deze brandstof wel weer nodig zijn. Zou de lever dat niet doen, dan zouden we dag en nacht gevoed moeten worden met kleine porties koolhydraten.

Maar de lever doet meer, bij een intensieve inspanning of na een lange tijd niets te hebben gegeten, krijgt de lever de hormonen, cortisol, adrenaline en glucagon om aan het bloed te geven zodat de glucose op de juiste plaatsen komt en dus voor energie kan zorgen.

Pas wanneer alle organen voorzien zijn van glucose (dit is het kleinste gedeelte van de koolhydraat) en de spieren en lever zijn voorzien van een voorraad. Dan worden de glucose opgeslagen als vet in de vetcellen.

Hormonen

De hormonen Insuline, Adrenaline en Glucagon zijn belangrijk voor het in stand houden van de glucosegehalte in het bloed. Wanneer je een maaltijd hebt gehad met heel veel koolhydraten krijgt je bloed heel veel glucose, dit zorgt ervoor dat er ook insuline in de lijf komt om er weer voor te zorgen dat je glucosegehalte snel weer normaal wordt.

Op het moment dat je glucose gehalte in het bloed heel laag is, dan komt het hormoon Glucagon om ervoor te zorgen dat het weer omhoog gaat.

Adrenaline kennen we allemaal als stresshormoon. Dit hormoon is vooral werkzaam wanneer er snel behoefte is aan nog meer glucose.

Normaal zijn de Insuline en Glucagon hormonen altijd in evenwicht. Dus je glucosegehalte in je bloed is hierdoor in evenwicht.

Maar hoe houden we nu die evenwicht in onze lichaam én hoe vallen we dan ook nog eens af?

Tegenwoordig met onze patroon van voeding is het zo dat we meer koolhydraten binnenkrijgen dan we verwerken. Er zitten namelijk in onze voeding zoveel suikers verwerkt, dat je het al niet eens meer door hebt. Deze koolhydraten worden dus, zoals ik je hierboven heb uitgelegd, opgeslagen in onze vetcellen.

Kan je dit voorkomen?

Tja, door minder koolhydraten te eten dan dat je binnenkrijgt. Alleen is het wel van belang dat je genoeg vezels binnen krijgt om obstipatie te voorkomen.

Dus eigenlijk heel simpel, zou je zeggen. Kan je dit zelf? Natuurlijk! Houd je dit vol? Nee, helaas niet. Het zal een nieuw patroon van je moeten worden.

Mag je dan helemaal niet meer koolhydraten? Ja natuurlijk wel. Als je er maar op let dat het in balans is. Je hebt tenslotte wel je koolhydraten nodig voor energie.

Ik werk veel met cliënten die denken dat gezond koken veel werk is. Dat het veel makkelijker is om een pak koeken uit de kast te pakken dan uren in de keuken te staan om een gezonde hapje te maken. Of dat ze liever brood eten dan een hele tijd in de keuken staan voor een gezonde lunch.

Ik spreek uit ervaring wanneer ik zeg dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Gezonde koolhydraat arme maaltijden kunnen verassend lekker zijn.

Afslank
receptenbijbel

Wil jij lekker, gezond en gevarieerd eten? Kies dan voor de afslank receptenbijbel

Afslank receptenbijbel van Oscar Helm

Ik zelf ben helemaal fan van de Afslankreceptenbijbel van Oscar Helm. Al vele gingen mij voor om met dit boek aan de slag te gaan.

Hij zit bordenvol heerlijke recepten en geven je een leidraad door de dagen. Het leuke is wanneer je het boek aanschaft je kunt kiezen tussen een e-book of een fysieke boek.

Ik zelf heb het fysieke boek, omdat ik het gewoon leuk vind om te bladeren door het boek 😉

 

Maar daarnaast ontvang je ook nog eens;

  • Bonus 1: Dag- en Weekmenu’s + Boodschappentips
  • Bonus 2: 13 Richtlijnen voor een Slank en Gezond Lichaam
  • Bonus 3: 10 Gezonde Toetjes
  • Bonus 4: 84 Gezonde Tussendoortjes
  • Bonus 5: Het Ultieme Afslank Programma (video)
Conclusie

Koolhydraten heb je echt wel nodig in je lichaam om energie te krijgen. Wil je gezond en letten op je koolhydraten inname? Dan is het een aanrader om het boek van Oscar Helm eens te lezen. Hier staan echt hele lekkere recepten in die je kunt gebruiken in je dagelijkse voeding. Natuurlijk kan je hem ook als dieet gebruiken. Maar zelf gebruik ik hem als kookboek.

Inhoudsopgave

logo mijn hormonen
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief

Deel deze interessante artikel met je vrienden

Facebook
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Picture of Linda

Linda

Ik wil heel graag met deze website jonge meiden, vrouwen, vrouwen in de overgang en vrouwen die zwanger zijn etc. hulp bieden. Een website over hormonen.

Voor jou, van mij en met elkaar.

Anderen bekeken ook deze blog

E-book

Bestel hier je e-book 'je hormonen weer in balans'

Met dit boek heb je een handleiding en een start om je hormonen weer in balans te krijgen.