Waar gaat deze blog over

Dopamine is een neurotransmitter die de belonings- en pleziercentra van de hersenen helpt controleren. Het wordt afgegeven door bepaalde cellen in de hersenen, neuronen genaamd, als reactie op bepaalde stimuli. Dopamine-afgifte kan worden veroorzaakt door eten, drinken, seks, drugs of andere plezierige activiteiten.

Wat zijn de functies van Dopamine?

Dit kan je bereiken door te oefenen. Dit moet je echt leren.

Door een vast moment te pakken per dag zal je al snel merken dat het in je vaste ritme komt. 

Het moment leven in het hier en nu, dát is mediteren.

Wat is de rol van Dopamine in je lichaam

Wanneer het hormoon Dopamine vrij komt in je lichaam komt het in je bloedbaan. Het is betrokken bij de volgende functies:

 • Geheugen
 • Beweging
 • Plezierige beloning en motivatie 
 • Aandacht
 • Slaap en opwinding
 • Stemming
 • Borstvoeding

Hoe zorgt Dopamine ervoor dat je je gelukkig voelt

Het geluksgevoel (Dopamine wordt ook wel het feelgood hormoon genoemd.) wordt veroorzaakt door het vrijkomen van dopamine in de hersenen. Wanneer we ons gelukkig voelen, nemen de dopaminegehalten in de hersenen toe. Hoe meer dopamine er vrijkomt, hoe gelukkiger we ons voelen. Dit kan worden gezien door hoe mensen die verslaafd zijn aan drugs lage niveaus van dopamine hebben en daarom geen geluk kunnen ervaren zonder hun favoriete drug.

 Er zijn twee verschillende soorten geluk, korte termijn en lange termijn. Geluk op de korte termijn is meestal intenser en van kortere duur, terwijl geluk op de lange termijn een langduriger effect op de hersenen heeft. In een onderzoek waarbij deelnemers met een zware koffiegewoonte betrokken waren, bleek dat koffiedrinkers gelukkiger waren dan degenen die zich onthouden van cafeïne. Deze -tijds geluk wordt gevolgd door een ineenstorting van de stemming, wat resulteert in een lager algemeen geluksniveau. 

Verrassend genoeg vertoonden mensen die regelmatig het ontbijt oversloegen een hoger niveau van welzijn gedurende de dag in vergelijking met degenen die ontbijt aten. . “Ontbijten is misschien niet de sleutel tot geluk. Het ontbijt overslaan is misschien wel beter voor je mentale gezondheid, “zegt studieauteur Timothy Smith. Opgemerkt moet worden dat dit een observationele studie is en dat de bevindingen door de deelnemers zelf zijn gerapporteerd.

Of bijvoorbeeld vezels wat in volkoren boterham zit, die zorgen ervoor dat je langer op je brood moet kauwen. Hiervan is het voordeel dat je spijsvertering beter op gang komt. Maak maar eens de vergelijking tussen een volkoren brood en een wit brood. Op wit brood hoef je lang niet zoveel te kauwen als op de volkoren brood.

Dopamine

Hoe zou je je voelen met de juiste hoeveelheid Dopamine

Wanneer je de juiste feelgooed hormoon in je lichaam hebt voel je je heel erg fijn. En dat is wat ierdereen wilt natuurlijk. 

Dopamine-niveaus zijn vaak het hoogst wanneer we iets nieuws, opwindends of plezierigs ervaren. Dit kan van alles zijn, van een nieuwe auto tot een orgasme. Dopamine-afgifte kan ook plaatsvinden zonder externeprikkels en het kan worden veroorzaakt door zoiets eenvoudigs als het anticiperen op een beloning.

Op deze manier kan je namelijk ook je eigen feelgood hormoon aanmaken en ben je niet afhankelijk van anderen.

logo mijn hormonen
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief

7 manieren om je eigen Dopamine aan te maken

Zoals ik al noemde kan je ook je eigen dopamine aan maken. Hoe je dat doet? Ik geef je hier de 7 manieren:

Eet veel eiwitten

Eiwitten zijn opgebouwd uit kleinere bouwstenen die aminozuren worden genoemd. Om je lichaam goed te laten functioneren, heeft het aminozuren nodig. Je lichaam kan sommige hiervan maken, maar andere moet je uit voedsel halen. Eén aminozuur, tyrosine genaamd, speelt een cruciale rol bij de aanmaak van dopamine. Tyrosine is een aminozuur dat door enzymen in je lichaam kan worden gebruikt om het in dopamine om te zetten. Een tekort aan tyrosine kan leiden tot een tekort aan dopamine, dus het is belangrijk om er genoeg van te hebben.

Eet minder verzadigd vet

Sommige dierstudies hebben aangetoond dat verzadigde vetten, zoals die in dierlijk vet, boter, volvette zuivelproducten en kokosolie, de chemische reacties van de hersenen, zoals dopamine, kunnen verstoren wanneer ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd.

Probotica

Hoewel er een duidelijk verband is tussen stemming, probiotica en darmgezondheid, is het nog niet goed begrepen. Dopamineproductie speelt waarschijnlijk een rol in de manier waarop probiotica de stemming verbeteren. Aan de andere kant wordt aangenomen dat probiotische therapie mogelijk geen genezing biedt voor depressie. Bestaand bewijs suggereert dat de effecten van probiotica vaker worden gezien bij mensen met een lichte of matige depressie.

Slaap voldoende

Wanneer je in de ochtend wakker wordt stijg je dopamine gehalte enorm. Dat geld ook wanneer je gaat slapen. Dan daalt het hormoon. 
Regelmatig slaappatroon kan het dopamine gehalte bevorderen en in evenwicht houden. Hierdoor ben je overdag veel allerter en kan je beter funcioneren.

Luister naar je favoriete muziek

Luisteren naar muziek is een van de meest populaire en plezierige bezigheden. Voor veel mensen is het een manier om te ontspannen, hun zorgen te vergeten en gewoon te genieten. Wanneer we naar muziek luisteren, geven onze hersenen dopamine af, waardoor we ons goed voelen.
Het is ook bewezen dat muziek positieve effecten heeft op onze stemming en productiviteit, en daarom is het een integraal onderdeel van veel werkplekken. Muziek kan ons zelfs helpen om ’s nachts beter te slapen door stress en angst te verminderen.

Ga wandelen

De afgifte van dopamine kan ervoor zorgen dat het lichaam zich energiek en gemotiveerd voelt, wat kan leiden tot gezondere gewoonten en meer lichaamsbeweging. Dit is de reden waarom mensen die mediteren of yoga doen vaak aangeven dat ze zich gelukkiger, minder gestrest en energieker voelen. Wandelen is ook een geweldige manier om dopamine vrij te maken, omdat het weinig impact heeft en tal van voordelen heeft voor de geestelijke gezondheid. Wandelen maakt dopamine vrij omdat het weinig impact heeft en tal van voordelen heeft voor de geestelijke gezondheid.

Knuffelen en vrijen

Het gevoel verliefd te worden is een chemisch proces. Het is het resultaat van een toename van dopamine, het feel-good hormoon.  Dopamine en seks zijn nauw met elkaar verbonden. Dopamine komt vrij als we opgewonden zijn, en het komt ook vrij als we verliefd worden. . Dopamine speelt een belangrijke rol in ons prikkelsysteem. Zodra we te maken krijgen met seks komt er dopamine vrij.

Mediteren en Dopamine:

 • Van meditatie is aangetoond dat het dopamine in de hersenen afgeeft. En dopamine is een feel-good hormoon waardoor we ons kalm en gelukkig voelen. Meditatie kan dus helpen om je humeur te verbeteren en je beter te laten voelen. Als je je down of gestrest voelt, probeer dan 20 minuten per dag te mediteren om verbeteringen te zien!

Heb je elke dag je hoofd vol met gedachtes ?

Ga dan voor de MASTERCLASS 'Stilte' nu met TIJDELIJKE korting

koffie

Wil jij alles weten over voeding?

 • Koolhydraatarm eten
 • Je hormonen weer in balans
 • Verse producten gebruiken
 • De beste dieeten op een rij
 • Keuze uit vele recepten
Mijn website
Ik geloof in JOUW hormonen
logo mijn hormonen
Wil je mij volgen?