HORMONEN, MIND, BODY EN MEER.

Alles wat je moet weten over de functie van cortisol

Facebook
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Waar gaat deze blog over

Cortisol is een hormoon dat wordt geproduceerd door de bijnieren en dat een belangrijke rol speelt in de fysiologie van het menselijk lichaam. In deze blog ga ik dieper in op de functie van cortisol en de effecten die het kan hebben op ons lichaam.

Wat is Cortisol?

Cortisol is een hormoon dat geproduceerd wordt door de bijnieren. Het wordt ook wel het stresshormoon genoemd, omdat het vrijkomt bij stressvolle situaties.

Cortisol heeft echter veel meer functies dan alleen het reguleren van stress.

Zo speelt het een belangrijke rol bij je stofwisseling, bij je bloedsuikerspiegel etc.

Lees hieronder nog meer.

Functies van Cortisol

Cortisol heeft verschillende functies in ons lichaam, waaronder:

Regulering van stress

Cortisol speelt een belangrijke rol bij de regulering van stress in ons lichaam. Het zorgt ervoor dat ons lichaam zich kan aanpassen aan stressvolle situaties en het helpt ons om te gaan met situaties die ons angstig of gestrest maken.

Cortisol hormoon

Reguleren van je bloedsuikerspiegel

Cortisol speelt ook een rol bij de regulering van de bloedsuikerspiegel. Het zorgt ervoor dat er glucose vrijkomt in ons bloed, zodat onze cellen genoeg energie hebben om te functioneren.

Regulering van ontstekingen

Cortisol kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen in je lichaam. Het onderdrukt het immuunsysteem, waardoor ontstekingsreacties verminderen.

Regulering van je bloeddruk

Cortisol kan ook helpen bij het reguleren van de bloeddruk. Het zorgt ervoor dat bloedvaten vernauwen, waardoor de bloeddruk stijgt.

Het zorgt voor je slaap- en waakritme

Cortisol speelt een belangrijke rol bij het slaap-waakritme van je lichaam. Het zorgt ervoor dat we ons alert voelen tijdens de dag en dat we ’s nachts goed kunnen slapen.

Het kan dus een probleem zijn wanneer je ’s nachts wakker wordt en niet meer in slaap kan komen, Je cortisol zal dan stijgen waardoor je niet meer in slaap kan komen.

De effecten van Cortisol

Cortisol kan diverse effecten hebben op ons lichaam, afhankelijk van de hoeveelheid dat op dat moment in je lichaam aanwezig is.  

 

Hier een aantal voorbeelden;

Verhoogde bloeddruk

Cortisol kan leiden tot een verhoogde bloeddruk.


Vooral bij langdurige blootstelling van Cortisol kan dit een probleem worden.

 

Verminderde immuniteit

Langdurige cortisol aanmaak kan ook leiden tot een verminderde immuunsysteem. 

Je immuunsysteem zorgt voor je gezondheid en dat je minder vatbaarder bent voor ziektes en infecties.

Heb je dus langdurig last van Cortisol dan ben je ook vatbaarder voor ziek worden.

Verhoogde bloedsuikerspiegel

Cortisol kan leiden tot een verhoogde bloedsuikerspiegel en daarmee dus ook een verhoogde kans op het ontstaan van diabetes. 

Gewichtstoename

Heb je langdurig last van je Cortisol gehalte in je lichaam? Dan is de kans aanwezig dat je een gewichtstoename krijgt, met name in de buikstreek. 

Verhoogde angstgevoelens

Langdurig blootstelling aan Cortisol kan leiden tot angstgevoelens. Het kan zelfs bijdragen aan de ontwikkeling van angststoornissen. 

Invloed van levensstijl op Cortisol

Naast stress hebben ook levensstijlfactoren invloed op de hoeveelheid cortisol in je lichaam.

 

Zo kan het drinken van cafeïne- of alcoholhoudende dranken, roken en het eten van suiker- of vetrijk voedsel leiden tot een verhoogde cortisolproductie.

Daarentegen kan voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en ontspanningstechnieken zoals yoga en meditatie juist bijdragen aan een gezonde cortisolproductie.

Hoewel cortisol van nature voorkomt in ons lichaam, kan een overproductie of onderproductie ervan tot gezondheidsproblemen leiden. Zo kan een langdurige overproductie leiden tot chronische stress en een verzwakt immuunsysteem, terwijl een onderproductie kan leiden tot vermoeidheid, gewichtsverlies en een verlaagd stressrespons.

 

Het is daarom belangrijk om een gezonde balans te vinden in de cortisolproductie. Dit kan onder andere bereikt worden door stress te verminderen, voldoende te slapen en regelmatig te bewegen.

Conclusie over Cortisol

Cortisol is een belangrijk hormoon dat vele functies heeft in ons lichaam. Het reguleert stress, bloedsuikerspiegel, ontstekingen, bloeddruk en ons slaap-waakritme. Echter, een overproductie of onderproductie kan tot gezondheidsproblemen leiden. Het is daarom belangrijk om een gezonde balans te vinden in de cortisolproductie door middel van gezonde levensstijlkeuzes.

Inhoudsopgave

logo mijn hormonen
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief

Veelgestelde vragen over Cortisol

Adrenaline wordt vrijgegeven in acute stressvolle situaties en heeft als functie om ons lichaam voor te bereiden op een vecht- of vluchtreactie. Cortisol wordt daarentegen langzamer vrijgegeven en heeft als functie om ons lichaam zich aan te laten passen aan langdurige stress.

Ja, het is mogelijk om het cortisolniveau te meten in het bloed, speeksel of urine. Dit kan echter alleen worden gedaan door een medisch professional.

Nee, cortisol is een belangrijk hormoon dat ons lichaam helpt om te gaan met stressvolle situaties. Het is echter de langdurige overproductie of onderproductie van cortisol die tot gezondheidsproblemen kan leiden.

Cortisol wordt geproduceerd in de bijnieren, deze liggen boven de nieren

Dopamine wordt ook wel het Gelukshormoon genoemd. 


Dit gelukshormoon krijgen we na een fijne moment, een compliment, of bijvoorbeeld een leuke dag, like of volgers op instagram.

 

Meer weten over dit hormoon bekijk deze blog eens

Te veel cortisol in het lichaam kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals een verhoogde bloeddruk, gewichtstoename, slaapproblemen, verminderde weerstand, depressie en angst.

Heb je elke dag je hoofd vol met gedachtes ?

Ga dan voor de MASTERCLASS 'Stilte' nu met TIJDELIJKE korting

Mijn website
Ik geloof in JOUW hormonen
logo mijn hormonen
Wil je mij volgen?