HORMONEN, MIND, BODY EN MEER.

Hoe maak je je eigen Granola

Facebook
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Het recept voor de lekkerste zelfgemaakte granola!

Granola is een heerlijke en gezonde ontbijtoptie die de laatste jaren populairder is geworden.

Het wordt vaak gegeten met yoghurt en fruit, maar kan ook als snack worden gegeten. Het probleem is dat veel winkelgekochte granola’s vaak veel toegevoegde suikers en conserveringsmiddelen bevatten, wat het minder gezond maakt.

Waarom zou je niet proberen om zelf granola te maken? Het is eenvoudig, gezond en je kunt het volledig aanpassen aan jouw smaakvoorkeuren. In dit artikel zullen we je leren hoe je de lekkerste zelfgemaakte granola kunt maken en hoe je het kunt aanpassen aan jouw smaakvoorkeuren.

 

Hieronder ga ik je stap voor stap uitleggen hoe je simpel je eigen Granola kan maken.

Stap 1 Verzamel de benodigde ingrediënten

Het belangrijkste ingrediënt in granola is haver. Het is rijk aan vezels en andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een gezond dieet.

Naast haver kun je verschillende noten, zaden, gedroogd fruit, kokosvlokken en andere smaakmakers toevoegen. Hier is een lijst van enkele van de meest gebruikte ingrediënten voor zelfgemaakte granola:

Bovenstaande  lijst is een basis wat je kunt gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om maar een aantal van deze ingrediënten te pakken.

Stap 2 Meng de ingrediënten

Meng alle ingrediënten in een grote kom.

Zorg ervoor dat alles gelijkmatig verdeeld is en dat er geen grote klonten zijn.

Voeg indien gewenst extra smaakmakers of zoetstoffen toe, zoals kaneel of honing.

Stap 3 Bak de Granola

Verwam de oven op 180 graden en bak de granola op een bakplaat met bakpapier voor ongeveer 20 minuten.

 

Na 10 minuten keer de granola om, zodat je op deze manier een gelijkmatige granola krijgt wat lekker bruin en knapperig is.

Stap 4 Laat de granola afkoelen

Zodra je granola klaar is, is het belangrijk dat je het laat afkoelen. 

 

Hierdoor krijg je een knapperige granola. Roer af en toe het door zodat het niet aan elkaar blijft plakken.

Stap 5 Hoe bewaar je de granola?

De granola kan je bewaren in een luchtdichte bak op een koele en droge plaats.

 

Op deze manier is de granola een week of 2 houdbaar. Maar geloof me, zolang zal hij niet blijven 😉

De variaties van Granola zijn oneindig

Er zijn echt zoveel variaties op het maken van Granola. 

Wanneer je de basis neemt van noten en havermout kan de deze gaan aanvullen met je eigen ingrediënten.

En dat zijn er nogal veel. Je kunt ook bijvoorbeeld kiezen om er gedroogd fruit in te verwerken of chocoladechips voor dat extra lekker smaak. 

Ik zelf vind het heerlijk om te werken met:

  • Gemengde noten
  • Pompoenpitten
  • Lijnzaad
  • Kaneel
  • Olijfolie
  • Honing
  • Water

 

Wanneer de Granola klaar is doe ik er ook nog wel eens rozijnen doorheen.

Vaak eet ik de granola met yoghurt of kwark.

Garneer hem dan met bijvoorbeeld blauwe bessen, frambozen, banaan of granaatappelpitjes.  

De voordelen van Granola

Het is een voedzaam en vezelrijk ontbijt of snack dat je energie geeft om de dag door te komen. Bovendien is granola ook heel veelzijdig en kan het worden aangepast aan jouw persoonlijke smaak en dieetbehoeften.

 

Het maken van je eigen granola heeft veel voordelen ten opzichte van het kopen van de kant-en-klare variant in de winkel. Ten eerste kun je de ingrediënten zelf selecteren en bepalen hoeveel suiker en vet er in gaat. Hierdoor kun je de granola zo gezond of zo decadent maken als je wilt.

Ten tweede is zelfgemaakte granola vaak goedkoper dan de gekochte variant, vooral als je de ingrediënten in bulk koopt.

Ten derde is het een leuke en creatieve activiteit om samen met vrienden of familie te doen en je kunt er je eigen persoonlijke draai aan geven.

 

Eet smakelijk en geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij bewuster, gezonder, energieker worden in 10 weken?

Doe dan mee met mijn 10-weken BEWUST LEVEN programma
Mijn website
Ik geloof in JOUW hormonen
logo mijn hormonen
Wil je mij volgen?