De menstruatie week, wat voor de een een gemakkelijke week is, is voor de ander een helse week. Een week waarin ze veel pijn heeft, niet lekker in haar vel zit. Misschien zelfs depressieve gevoelens of gedachten heeft.
Hoe dat allemaal zit, wat je er tegen kunt doen. Vertel ik je in deze blog.
Menstruatie, de meeste meiden krijgen er in hun puberteit mee te maken.
Menstruatie is een bloeding dat 1 keer in de maand voorkomt. Het is een onderdeel van de menstruatiecyclus.
Tijdens deze cyclus zorgen de menstruatiehormonen ervoor dat je baarmoederslijmvlies dikker gaat worden. Deze is dan voorbereid op een eventuele zwangerschap.
De hormonen zorgen er ook voor dat er een eitje vrijkomt vanuit de eierstokken, de zogenaamde ovulatie. Wanneer dit eitje niet wordt bevrucht, zal de baarmoederslijmvlies weer dunner worden en verlaat het je lichaam via de vagina, dit is de bloeding dat je hebt. Soms gaat het gepaard met veel pijn, soms met wat stolsel en er zijn ook momenten wanneer je geen pijn hebt.
Tijdens de menstruatie komen er ook hormonen vrij. Deze hormonen stijgen en dalen waak heel snel. Dit kan een slecht humeur en prikkelbaarheid veroorzaken.
Deze zorgen ervoor dat je anders gaat voelen. Soms merk je er niks van dat er hormonen door je lichaam gaan. Maar af en toe kan je heel vervelend voelen.
Dat je soms depressief kan voelen dat is vrij normaal in deze periode. Wordt het te heftig, dan wordt kan je misschien last hebben van PMS. De symptomen kunnen hierin veel variëren. Vaak zijn de klachten:
Tijdens de menstruatie week veranderen je hormonen. Vaak is het een disbalans tussen Oestrogeen en Progesteron. Ook kan stress of verkeerd eten een oorzaak hebben in deze hormonale disbalans.
Vaak heb je tijdens je menstruatie veel meer zin in suikers en vettige dingen, of chocolade. Probeer tijdens deze periode hier niet aan toe te geven.
Menstruatiepijn kan echt mega vervelend zijn.
Toen ik zelf puber was had ik de eerste dagen zo’n buikpijn dat ik de deur niet uit kon of naar school kon.
Wat bij mij hielp was een warme kruik, een warme deken oid.
Maar probeer vooral in de menstruatieweek te ontspannen.
Je kunt verschillende dingen doen tegen je menstruatiepijn of menstruatieklachten.
Ik geef je een paar tips:
Soms kan het niet anders dan pijnstilling nemen tegen de menstruatie pijn.
Ook kan je extra voedingssupplementen nemen.
Wat hiervoor het beste is kan je kijken op deze site:
Ga dan voor de MASTERCLASS 'Stilte' nu met TIJDELIJKE korting