Hormonen

Wat zijn T3 en T4 schildklierhormonen?

Hoe de schildklier eruit ziet
Schildklier

T3 en T4 hormonen. Wat is het? Wat is de functie? In deze blog ga ik je uitleggen hoe het schildklier werkt. Welke hormonen deze afgeven en wat er gebeurd wanneer deze te snel of te langzaam werkt. In mijn andere blog over schildklier kan je hier nog meer over lezen.

T3 en T4 zijn zijn 2 soorten schildklierhormonen en heten Trijodothyronine en Thyroxine. Schildklierhormonen wordt gemaakt uit Tyrosine en Jodium.

GezondheidGezondheid

Wat doet de T3 Hormoon (trijodothyronine)

T3 hormoon is een actief schildklierhormoon en wordt voor een klein deel geproduceerd in de schildklier. Deze T3 hormoon zorgt voor o.a.:

  • Versnelt de stofwisseling
  • Verbeterd de doorbloeding
  • Verhoogt de lichaamstemperatuur
  • Stimuleert de groei en ontwikkeling
  • Verhoogt de hartslag

Wat doet de T4 Hormoon (Thyroxine)

De schildklier maakt het T4 hormoon zelf aan, maar een gedeelte hiervan blijft in de schildklier zelf en de rest komt in het bloed. In het bloed hecht de T4 hormoon aan een eiwit genaamd TGB. Bij pasgeboren baby´s wordt met 4 dagen een hielprikje afgenomen, daarna gaan ze kijken naar het hoeveelheid T4 in het bloed.

T4 is een inactief schildklierhormoon. De T4 hormoon wordt pas actief wanneer deze is omgezet tot een T3 hormoon. Dit gebeurt o.a. in de lever, hersenen en spieren.


Wat is een schildklier?

Schildklier maakt het hormoon T3 en T4 aan en lijkt op een vlinder
Schildklier lijkt op een vlinder

De schildklier is een zeer belangrijk orgaan in je lichaam. Hij zit aan de voorkant van je hals, net boven het kuiltje. Bij het slikken voel je de schildklier meebewegen met je strottenhoofd.

Wanneer je schildklier gezond is zal je hem nauwelijks zien of voelen. Bij iemand die wel last heeft van de schildklier kan je dit zien doordat de keel wat is opgezet.

Hoe ziet een schildklier eruit?

De schildklier lijkt op een vlinder door de twee kwabben die verbonden zijn met een soort brug. Kwabben zijn opgebouwd uit blaasjes en worden ook wel Follikels genoemd. Hier worden de schildklierhormonen opgeslagen. Dit zijn de hormonen T3 (Trijodothyronine) en T4 (thyroxine).

Tussen de kwabben liggen de zogenaamde C-cellen. Deze maken de hormoon Calcitonine aan.

Achter de schildklier zitten een 4-tal bijschildklieren en zijn erg klein. Deze bijschildklieren maken het hormoon bijschildklierhormoon aan, ook dit heeft een belangrijke functie voor het calcium en fosfaat gehalte in het bloed. Dit hormoon functioneert apart van de schildklier.

Wat maakt de schildklier zo belangrijk

Wat de schildklier zo belangrijk maakt is dat hij een grote rol speelt in vrijwel alle lichaamsweefsels en organen. Ook speelt een grote rol bij de groei en ontwikkeling, je stofwisseling en je mentale en emotionele welzijn.

De schildklier is ook van invloed op je temperatuur. Op het moment dat je schildklier goed werkt, wordt er genoeg schildklierhormonen aangemaakt. Hiermee heb je voldoende energie. Op het moment dat je het koud hebt zal je schildklier meer hormonen afgeven en zal je gaan transpireren en andersom wanneer je het koud hebt.

De schildklier regelt meer in je lichaam om het ook invloed heeft op je eetlust, de opname van voeding, de verbranding van de voedingsstoffen, je hartslag, en je bloeddruk etc.

Het effect van de schildklier

Hieronder laat ik een aantal voorbeelden zien wat het effect heeft van de schildklier op de hormonen:

  • Botten: Groei en rijping
  • Vetweefsel: zorgt voor de afbraak van vet
  • Lever: maakt suiker aan
  • Spieren: zorgt voor eiwitafbraak
  • Centrale zenuwstelsel : zorgt voor de groei en ontwikkeling

Hypofyse en Hypothalamus

De schildklier wordt aangestuurd door de hersenen door middel van 2 kleine organen; De hypofyse en de hypothalamus.

De hypofyse is een klier in de hersenen en stuurt de schildklier aan, daardoor zorgt t ervoor dat de hormonen in het bloed terecht komen.

Beide maken een hormoon aan, de hypofyse maakt het hormoon TSH en de hypothalamus het hormoon TRH. Wanneer de schildklier teveel T3 of T4 hormonen produceert, zorgen de hypofyse en hypothalamus ervoor dat de schildklier minder hormonen gaat produceren. Andersom is dat hetzelfde. Wanneer de schildklier te weinig T3 of T4 hormonen aanmaakt zorgen de hypofyse en de hypothalamus ervoor dat de schildklier meer hormonen gaat aanmaken.

Bij een gezonde schildklier is dit proces op de juiste manier geregeld en is er altijd voldoende schildklierhormonen aanwezig. Maar werkt je schildklier te traag of juist te snel. Dan heb je dus problemen met je schildklier en zal je hier iets aan moeten doen.

Om meer informatie over je schildklier te weten komen heb ik hieronder een aantal boeken wat over je schildklier gaat. Hierin staat heel veel informatie over de schildklier.


Wat is er nodig voor een gezonde schildklier

Voor een gezonde schildklier is een juiste balans nodig van de hormonen. Wanneer je last hebt van je schildklier kan je deze onder controle krijgen door de juiste medicijnen. Deze stel je samen met je huisarts vast door middel van een bloedonderzoek. Hiermee kijk je of de waarden van je schildklier juist zijn.

Ook op ander manieren kan je je schildklier onderhouden. Namelijk door:

Jodium

Voor het aanmaken van schildklierhormonen is o.a. Jodium voor nodig. Deze haal je veelal uit het zout in voeding (o.a. brood, kaas, en eieren.) Jodium wordt vanuit het bloed en via de schildkliercel naar de schilklierblaasjes gebracht waar het wordt opgeslagen.

Tyrosine

Naast Jodium is er nog meer nodig voor de aanmaak van schildklierhormonen, namelijk tyrosine. Tyrosine is een aminozuur.

Aminozuur zijn de zogenoemde bouwstenen van proteïnen. Ons lichaam bestaat ongeveer uit 20 procent proteïnen. Proteïnen worden ook wel eiwitten genoemd en ze spelen een grote rol in het biologische proces van ons lichaam.

Tyrosine zit in vrijwel alle eiwitrijke producten zoals in melk, vlees, vis, noten en peulvruchten etc.

De schildklierhormonen worden opgeslagen in de follikels, dat zijn de blaasjes van de schildklier. Hierdoor heeft de schildklier altijd voldoende voorraad schildklierhormonen. Van daaruit gaan hormonen door het bloed.

Calcitonine

De schildklier maakt nog een hormoon aan, dit is Calcitonine. In de C-cellen van de schildklier zijn deze aangemaakt. Deze liggen tussen de follikels in. Calcitonine zorgt ervoor dat er niet teveel calcium of kalk vanuit de botten in het bloed terecht komt. Calcitonine is voor de jeugd zeer belangrijk en voor volwassenen is deze gering.


Schildklierafwijking

Zolang je schildklier goed werkt geeft deze op ieder moment van de dag en nacht de juiste hoeveelheid hormonen af. Voor veel mensen werkt de schildklier niet goed ze krijgen dan last van diverse klachten.

In mijn volgende blog zal ik verder op in gaan en alles beter uitleggen.

Op bol.com vind je veel informatie over de schildklier. Hieronder is een boek geschreven door Sabine Hauswald. In het boek legt ze op een fijne manier uit hoe de schildklier werkt. Ook laat ze zien hoe je je schildklier het beste kunt onderhouden door middel van voeding en andere manieren.

Een review over dit boek:

“Een zeer goed boek dat door een therapeute, met eigen ervaring in de ziekte van Hashimoto, is geschreven. Zij is dan verder gaan spitten in de alternatieve en holistische wereld van schildklier aandoeningen en hun oplossingen en behandelingen.
Begrijpelijk en duidelijk boek dan niet mag ontbreken bij je lectuur als je een schildklier patient bent of twijfelt er eentje te worden, als de diagnoses twijfelachtig zijn of symptomen hebt in een pril stadium ervan.”

Heb jij problemen met je schildklier, of wil je op bovenstaande reageren? Dat mag natuurlijk, zou ik leuk vinden, hieronder kan dat.

Liefs Linda

Lees ook:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *