Vitamines en mineralen

Jodium in je lichaam? Hier Alle informatie wat je moet weten.

Jodium zit vooral in Zeewier
Jodium zit vooral in Zeewier

Jodium is een spoorelement, dit is een mineraal wat ons lichaam weinig nodig heeft. Het is wel een belangrijk mineraal voor de productie van onze schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor de groei en zorgen voor onze ontwikkeling van de zenuwstelsel en stofwisseling.

Qua scheikundige wordt deze verder uitgelegd op Wikipedia.

Wat doet jodium in je lichaam?

Zoals ik al noemde is Jodium is zeer belangrijk voor het lichaam, dit zit voornamelijk zit het in de schildklier. Het andere deel van het Jodium (ook wel Jood genoemd) is te vinden in hersenen, ruggenmergvocht, maagslijmvlies, de baarmoederhals, het oog en de borst- en speekselklieren.

Echter over de rol in deze delen van het lichaam zijn niet veel onderzoeken na gedaan, wel is bekend dat de rol hiervan in de borstweefsel belangrijk is tijdens de foetale en neonatale ontwikkeling. Tijdens de zwangerschap wordt het via de borstvoeding in de moedermelk uitgescheiden.

Wanneer Jodium in het lichaam komt, vaak door middel van voeding, wordt het opgeslagen in de schildklier. Daarnaast is het een belangrijk onderdeel van de schildklierhormonen dat zorgt voor de tempo van de stofwisseling en de groei van het lichaam.

Gevolgen van teveel Jodium

Wanneer je voldoende binnen krijgt is het voor de schildklier makkelijk te verdragen. En op het moment dat je teveel binnen krijgt kan dit de werking van de schildklier doen verstoren. Bij de meeste mensen zal dit niet direct een probleem zijn, alleen voor sommige dus wel.

Mensen die al last hebben van de schildklier kunnen hier extra gevoelig voor zijn. Het kan leiden tot schildkliervergroting of overstimulatie van de schildklier.

Symptomen:

 • Slapeloosheid
 • Nervositeit
 • Toename eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Veel bloedverlies tijdens menstruatie
 • Metaalsmaak in de mond
 • Acne
 • Hoofdpijn

Gevolgen Jodium te kort

Wanneer je tekort aan Jodium hoeft dit niet altijd direct een probleem te zijn, soms kan het bij volwassen pas jaren later aan de orde komen. Dit komt omdat het lichaam zelf al heel veel jodiumvoorraad heeft in de schildklier en kan dus een tijd vooruit.

Hierdoor zal het lichaam de schildklier volledig uitputten.

Symptomen:

 • Koude handen en voeten
 • Droge huid
 • Vermoeidheid
 • Spierkramp
 • Geheugenverlies
 • Dikke enkels
 • Breekbare nagels

Bij een tekort kan ook een Struma ontstaan. Hierbij gaat de schildklier opzwellen. Doordat je schildklier continu het schildklierhormoon wil aanmaken terwijl het jodium al op is. Ook bij kinderen kan dit leiden tot achterstand in de groei van geest en lichaam. Bij volwassenen is vertraging in reacties, houden de weefsels vocht vast en vermindert het denkvermogen.

Hoe krijg je voorraad in balans

Zoals je hierboven lees je wat de consequenties zijn van een te kort en een teveel aan jodium in je lichaam. Het is dus belangrijk dat je je voorraad in de schildklier voldoende is om de schildklierhormonen T3 en T4 aan te maken.

Dagelijks heeft een volwassen persoon ongeveer 150 tot 200 microgram jodium nodig. Bij kinderen wat minder en vrouwen die borstvoeding geven wat meer.

Jodium haal je zoals genoemd uit o.a. brood, bij 2 of 3 sneetjes zijn al goed voor ongeveer 90 microgram jodium. Een stukje kabeljauwfilet levert ongeveer 110 microgram jodium.

Op het moment dat wanneer je Jodium gehalte van slag is, is het altijd raadzaam om je huisarts te raadplegen. Misschien zit het probleem wel bij je schildklier, als dat zo is moet dat eerst worden uitgezocht.

Tot slot

Heb je over bovenstaande nog opmerkingen of wil je iets vertellen dan kan dat hieronder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *