Hormonen

Een trage schildklier? Oorzaken, symptomen en vooral de oplossingen

Trage schildklier Afbeelding
Afbeelding schildklier

‘Een trage schildklier’ liet mijn dokter mij in juli weten. Een medische term hiervoor is hypothyreoïdie. Ik voelde me al een tijdje niet zo lekker, was moe, prikkelbaar en niet echt happy.

Ben zelfs nog naar de huisartsenpost geweest in een weekend omdat ik zo duizelig was en dacht dat ik hartkloppingen had, en dit terwijl ik gewoon stil op de bank zat.

Ik heb mijn bloed laten prikken en werd teruggebeld door de dokter. Hij vertelde mij dat mijn schildklier van slag is. Hij heeft de neiging om te langzaam te werken. Over 3 maanden moet ik mijn bloed weer opnieuw laten prikken. Dan kijken wat er dan uitkomt. Hopelijk is hij dan weer op orde.

Daarna ben ik heerlijk 2 weken op vakantie geweest en kon ik mijn rust pakken daar waar het kon. Geen stress om mij heen, goed eten en genieten. Hierdoor voelde ik me alweer stukken beter. Ben benieuwd wat er over 3 maanden weer uitkomt.

Maar wat is een te trage schildklier nu eigenlijk en wat is de oorzaak hiervan en vooral wat de oplossingen kunnen zijn voor dit probleem.

Je leest het hieronder:

Wat zijn de oorzaken van een trage schildklier

Om hier antwoordt op de kunnen geven kijken we kort naar de functie van de schildklier, de gehele blog over de schildklier lees je hier.

De schildklier is een belangrijk orgaan in het lichaam, hij zit in je hals, vlak bij je strottenhoofd. Hij speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering, je hartslag, bloeddruk, lichaamstemperatuur en bij vrouwen voor de hormoonbalans.

De schildklier produceert het hormoon T3 en T4. Wanneer deze uit balans zijn, kunnen bovengenoemde functies verstoord raken. Een trage schildklier is dat er een tekort aan het actieve hormoon T3 wordt geproduceerd.

Een van de oorzaken van een trage schildklier kan zijn door de ziekte van Hashimoto. Dit is een auto-immuunziekte waarbij ons eigen afweersysteem zich richt tegen onze eigen lichaamscellen. In dit geval dus de schildklier. Hierdoor gaan de schildkliercellen kapot en zal de schildklier langzamer gaan werken.

Andere oorzaken schildklier

Er zijn ook andere oorzaken waardoor je een trage schildklier kan oplopen:

 • Stress, door langdurig de stresshormonen cortisol, adrenaline en noradrenaline aan te maken gaat hierdoor je schildklier uit balans raken. Doordat de hypofyse en hypothalamus in verbinding staan met de bijnieren, deze geven stresshormonen af. Echter zorgen de hypofyse en hypothalamus er ook voor dat de schildklier zijn werk kan doen. Dus wanneer de bijnieren teveel stress hormonen afgeven, levert dit problemen op bij de schildklier.
 • Te weinig beweging. Op het moment dat je niet veel beweegt kan je lichaam niet alle energie kwijt dat hij kwijt wilt. Om een goede energiehuishouding te hebben is het dus van belang om voldoende te bewegen.
 • Schildklierontsteking. Zoals de ziekte van Hashimoto of Thyroiditis (vaak een tijdelijke ontsteking na de zwangerschap)
 • Te kort aan Jodium of anderen voedingsstoffen die nodig zijn voor de bouw en de omzetting van de schilklierhormonen

Zoals je hierboven dus kunt lezen kunnen de oorzaken van een trage schildklier zijn door problemen van de schildklier zelf, de hypofyse dat niet goed werkt of door de omzetting van de hormonen.

Om vast te stellen dat je een trage (of snelle) schildklier hebt, wordt er een bloedonderzoek gedaan. Hierin kunnen ze precies zien wat de waarden zijn van de T3 en T4 hormonen.

Wat zijn de symptomen van een trage schildklier?

Doordat de schildklier zoveel invloed heeft op je lichaam en in bijna iedere lichaamscel beïnvloed zijn de symptomen nogal verschillend. De meest bekende symptomen zijn:

 • Hoofdpijn
 • Trage hartslag
 • Depressieve stemmingen
 • Droge huid
 • Vermoeidheid
 • Menstruatiestoornissen
 • Haaruitval
 • Slechte geheugen
 • Verminderde concentratie
 • Traagheid
 • Koude handen, voeten en puntje van je neus

Bezoek de huisarts

Wanneer je met deze klachten naar de dokter gaat zal hij een bloedtest aanvragen voor een onderzoek. Op deze manier kan je dus kijken of het aan de schildklier ligt. Meestal wordt de TSH onderzocht (thyroïd stimulating hormone), dit is het hormoon wat gemaakt wordt door de Hypofyse. Het zorgt ervoor dat de schildklier zijn hormonen kan produceren. Ook wordt het hormoon T4 nagekeken. T4 is het hormoon dat niet actief is en wordt opgeslagen in het lichaam. Pas wanneer deze gestimuleerd wordt, wordt deze omgezet in het T3 hormoon.

Wanneer uit het onderzoek blijkt dat deze waarden normaal zijn hoeft dat nog niets te betekenen over de werkelijke actieve schildklierhormonen T3. Omdat je door het meten van de TSH en T4 niet precies weet of de T4 ook daadwerkelijk wordt omgezet in T3. Je kunt hierbij dus niet zien of er een omzettingsprobeem is met de T4 naar de T3 hormoon.

De omzetting van de T4 naar de T3 hormoon gebeurt veelal in de lever en de nieren. Doordat de Hypothalamus een hormoon aanmaakt (thyrotropin releasing (TRH) kan deze een seintje geven aan de hypofyse, deze produceert op zijn beurt weer het hormoon TSH. Zodra deze hormoon is aangemaakt zal de schildklier overgaan tot het produceren van de T3 hormoon en een groot gedeelte T4 hormoon. De hormonen T3 en T4 remmen vervolgens weer het hormoon TSH af om op deze manier de hormoon productie onder controle te houden.

Bij een trage schildklier produceert de hypofyse teveel TSH hormonen, waardoor je schildklier langzamer gaat werken.

De oplossingen voor een trage schildklier

Zodra uit onderzoek blijkt dat je een trage schildklier hebt zal er met een arts worden gekeken of je medicijnen nodig bent.

Levothyroxine is een schildklierhormoon wat door medicatie genomen kan worden om zo het tekort aan zelf geproduceerde hormoon aan te vullen. Het meest voorkomende medicijn is Thyrax (T4). Maar er zijn nog meer verschillende namen waar dit hormoon in zit.

De inname van deze medicatie gaat met hele kleine stapjes omdat je op deze manier de juiste balans kan bepalen. De werking van deze medicijn verloopt heel anders dan bijvoorbeeld een paracetamol. de levothyroxine heeft wel 6 tot 10 dagen nodig om de helft van de ingenomen dosis op te nemen in het lichaam. Het duurt dus wel 6 weken voordat je verschil kunt merken in de waardes van je schildklier.

Meer informatie over dit medicijn is te vinden op https://www.apotheek.nl/medicijnen/levothyroxine

Tips om je schildklierfunctie op een natuurlijke manier te verbeteren

Zoals ik je hierboven al heb uitgelegd zijn er veel factoren die je schildklier uit balans kan brengen. Naast de medicijnen kan je ook natuurlijke manieren gebruiken om je schildklier zo goed mogelijk te laten werken.

Zorg voor ontspanning

 • Zoals ik al aangaf heeft stresshormonen ook invloed op je schildklier. Op het moment dat een langere periode stresshormonen worden aangemaakt gaat je schildklier minder produceren. De stresshormonen krijgen namelijk voorrang en zal dus overheersend zijn.

Zorg voor voldoende voedingsstoffen

 • De omzetting van T4 naar T3 vindt vooral plaats in de lever en de nieren. Om een goede omzetting te kunnen krijgen is het belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen . Je kunt dan denken aan Magnesium, Omega-3, Vitamine A, deze zijn te vinden in zeevoer. Ook in bladgroenten, noten zijn rijk aan magnesium en vitamine A is vooral te vinden in Vis, zoete aardappel, boerenkool en spinazie.

Let op je Jodium gehalte

 • Jodium is een belangrijke oorzaak van een trage schildklier. De schildklier heeft voor jaren voorraad aan jodium. Daarom kan men er ook pas jaren achter komen dat er iets mis is met de schildklier, omdat wanneer de voorraad op is dan pas de klachten komen.
 • Jodium zit in bijvoorbeeld brood, zout en vis.
 • Voor de juiste hoeveelheid jodium lees een dit artikel

Zorg voor voldoende beweging

 • Door een trage schildklier is het hormoon T3 te weinig aanwezig in de spieren. Bij weinig beweging kan dit lijden tot ontstekingen. Wanneer je voldoende beweegt komen er anti-ontstekingstofjes vrij om de laaggradige ontstekingen te remmen.
 • Voldoende beweging zorgt er ook voor dat er endorfine vrij komt. Dit zorgt ervoor dat je stresshormonen omlaag gaan en heeft dus een positieve effect voor je schildklier.

Er zijn dus diverse manieren om er mede voor te zorgen dat je schildklier de juiste waarde qua hormonen kan afgeven.

Neemt natuurlijk niet weg dat dit niet wil zeggen dat je daardoor géén medicijnen meer hoeft te slikken. Het kan misschien wel helpen om het de dosis doen verlagen. Dit moet altijd uit een bloedonderzoek uitwijzen.

Hieronder staan een aantal boeken welke meer informatie geeft over de schildklier zelf en over een trage schildklier. Kijk welke boek bij jou past, via de link is hij eenvoudig te bestellen.

Heb jij zelf schildklierklachten en wil je reageren, of heb je vragen? Dat kan natuurlijk hieronder.

Liefs Linda

Informatie schildklier

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *