Hormonen

Trage schildklier en afvallen? Houd zo je gewicht onder controle.

Afvallen met een trage schildklier

Afvallen met een trage schildklier? Is dat mogelijk? ja, natuurlijk. Het kost misschien wat meer moeite en tijd, maar het gaat je zeker lukken.

Oke, ik geef toe, ik hoef niet perse af te vallen. Ik ben niet dik. Echter heb ik wel in de week dat ik menstrueer een opgezette buik. In deze week vliegen de hormonen in het rond. Ik moet dan eigenlijk goed opletten wat ik eet. Niet teveel koolhydraten en suikers e.d. Dit omdat mijn humeur en gewicht dan aardig omhoog gaan en ik dan echt niet de leukste moeder of vrouw ben.

Hormonen

Om af te willen vallen is een trage schildklier een van de hormoonklieren wat een eventuele vertraging kan veroorzaken,

Wanneer al je hormonen in balans zijn gaat dat stukken makkelijker. Dit wordt ook wel het Endocriene systeem genoemd.

Een aantal Hormoonklieren hiervan zijn:

 • Schildklier
 • Alvleesklier
 • Geslachtsklieren
 • Hypofyse en hypothalamus
 • Zwezerik

Wat als je wilt afvallen met een trage schildklier

Wanneer je een trage schildklier hebt kan het afvallen wat lastiger zijn, omdat je schildklier hier veel invloed op heeft. Je schildklier zorgt voor je hele stofwisseling.

Wat doet de schildklier

Zoals je in mij blog over de schildklier kunt lezen is de schildklier een belangrijk orgaan in het lichaam. Het regelt zoveel, zoals je lichaamstemperatuur, je groei, je mentale en emotionele welzijn, je hartslag en je bloeddruk.

De schildklier regelt meer in je lichaam. Het beïnvloed namelijk ook je eetlust, de opname van voeding, de verbranding van de voedingsstoffen. En dit is dus het struikelblok om af te vallen wanneer je een trage schildklier hebt.

Op het moment dat je wilt afvallen met een trage schildklier is het erg belangrijk om te onthouden dat je niet drastisch of te snel gaat afvallen. Wanneer je te weinig gaat eten of veel minder calorieën kan dit slechte invloed hebben op je schildklier.

Drastisch afvallen kan je schildklier ‘uit’ zetten.

Je trage schildklier zorgt er namelijk voor dat je energiestofwisseling op een lagere pitje staat. De caloriebehoefte is minder dan normaal . Ga je onder de caloriebehoefte zitten dan zal verbrandingsniveau lager zijn en kan je dus weer gaan aankomen.

Invloeden van andere organen

Voor het afvallen kunnen ook andere organen een invloed hebben zoals o.a.

 • Lever . Je lever is het orgaan wat de niet actieve schildklierhormonen T4 omzet in het actieve schildklierhormoon T3. Wanneer je lever overbelast wordt door iets anders, kan hij zijn werk dus niet goed doen. Een overbelasting kan bijvoorbeeld met teveel snelle koolhydraten, door te roken of overmatig alcohol gebruik. Het kan ook komen door medicijnen, deze zorgt ervoor dat je stofwisseling vertraagt.
 • Bijnieren. In de bijnieren worden de stresshormonen Adrenaline en Cortisol aangemaakt. Cortisol zorgt ervoor dat er glucose vrij in je lichaam. Wanneer deze niet op de juiste manier verwerkt wordt, gaat dit zich ophopen in je lichaam, namelijk om je buik heen als vet. Het is dus belangrijk om goed te kijken naar je stressvolle situaties.
 • Alvleesklier. De alvleesklier is ook een belangrijke orgaan wanneer het gaat om afvallen. De alvleesklier zorgt voor een gelijkmatige suikerspiegel. Dit gebeurt door de hormonen glucagon en insuline.

Vind de juiste balans van je schildklier.

Wanneer je schildklierproblemen hebt en dit is onderzocht bij een huisarts. Dan ga je samen met de huisarts kijken hoe je de balans kunt krijgen door middel van medicijnen. Dit schildklierhormoon zorgt ervoor dat je stofwisseling weer in balans komt. De dosering van dit medicijn is vaak lastig om te bepalen. Het duurt een aantal weken voordat het hormoon gaat werken in je lichaam. Pas dan kan je zien wat je waarde is van je schildklier. Wanneer deze nog aan het schommelen is zal je weer gaan ´spelen´met de dosering.

Zolang je bloedwaarden ngo behoorlijk aan het schommelen zijn zal je merken dat afvalleen erg lastig is. Het is al heel wat wanneer je je gewicht dan ´stabiel´kan houden. Zodra je de juiste balans hebt gevonden zal je merken dan je stofwisseling beter is.

Voeding en een trage schildklier

Helaas kan je met voeding alleen je schildklier niet onder controle krijgen. Hiervoor heb je echt advies en begeleiding nodig van de huisarts. Maar voeding kan wel een stukje helpen.

Hieronder een aantal voedingsadviezen wat je kunt helpen (in combinatie met de medicijnen inname).

(bron: https://schildklier.nl/dagelijks-leven/voeding/relatie-voedingsmiddelen-en-schildklier/)

 • Zuivel-eiwitten producten. Het is gebleken dat het niet aan te raden is om je medicijnen niet tegelijkertijd met melk of yoghurt in te nemen. Dit in verband met de remmende werking van calcium in deze producten. 
 • Wel blijkt dat een lage eiwitinname de stofwisseling verlaagt waardoor het lichaam niet goed reageert op schildklierhormoon. Elke dag een kwart liter melk drinken helpt al om de eiwitopname te verhogen. Eiwitten zitten ook in andere voedingsmiddelen, zoals eieren, vlees, vis en kaas.
 • Soja producten: sojaproducten kunnen de opname van de medicijnen in je darmen verminderen. Zelfs uren na inname van je medicatie kan het consumeren van Soja nog invloed hebben op de opnamen van het schildklier
 • Suiker. Suiker kan de hormoonbalans verstoren. En wanneer je dus last hebt van schildklierproblemen en je schildklier er is voor je hormoonbalans en je stofwisseling is het beter om zo min mogelijk suiker te nemen.

Zo houd je gewicht onder controle

Op het moment dat afvallen met een trage schildklier niet gaat op de manier dat je zou willen is het goed om te kijken hoe je dan wel je gewicht onder controle kunt houden zodat je niet te veel gaat schommelen in je gewicht.

Wanneer je namelijk teveel gaat schommelen of experimenteren qua diëten kan dit nadelig zijn voor je schildklier.

Hieronder vind je een aantal tips om je gewicht onder controle te houden met een trage schildklier

 • Yoga. Yoga is echt een heerlijke sport om te doen, zoals je in mijn blog kunt lezen is Yoga erg goed om je hormonen in balans te krijgen.
 • Ga bewegen. Start je dag of eindig je dag met een stevige wandeling. Je maakt je hoofd leeg, zorgt ervoor dat je ontspant en ook nog eens vitamine D binnen krijgt. Ideale combi!
 • Zorg voor een gebalanceerde dieet. Zorg ervoor dat je gevarieerd en gezond blijft eten. Hieronder vind je hier de juiste producten voor.
 • Rust. Ga op tijd naar bed. Pak overdag ook je ontspan momentjes, al is het maar een kwartiertje.
 • Kauw goed en eet langzaam. hierdoor voorkom je dat je door gaat met eten en op deze manier krijg je sneller je ‘vol’ gevoel.
 • Zorg voor voldoende vezels. producten met vezels houden je maag langer vol. Vezels verteren langzamer en dus duurt het langer wanneer je weer trek krijgt.
 • Drink voldoende water
 • Niet roken.

Afvallen met een trage schildklier

Wanneer je wel een dieet wilt volgend om af te vallen is er natuurlijk heel veel keuze. Diverse boeken of diëtisten zijn er die je kunnen ondersteunen.

AFVALLEN KAN OOK LEUK ZIJN

Op de website www. afslankreceptenbijbel.nl vind je een NU een super gave actie.

4 Tijdelijk Gratis Digitale Bonussen

 • Bonus 1: Dag- en Weekmenu’s + Boodschappentips
 • Bonus 2: 13 Richtlijnen voor een Slank en Gezond Lichaam
 • Bonus 3: 10 Gezonde Toetjes
 • Bonus 4: 84 Gezonde Tussendoortjes

Je kunt kiezen voor alleen de digitale versie of ook een fysieke boek erbij. de digitale versie heb je gewoon binnen 1 minuut in huis en kan je vandaag dus al starten!

Wil je reageren op bovenstaande, dat kan! laat je reactie hieronder achter.

Liefs Linda

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *