Hormonen

Postnatale depressie? Lees hier praktisch wat je moet doen.

Zwangeschap
Postnatale depressie

Postnatale depressie, letterlijk Depressie na de bevalling. Het komt best veel voor, misschien wel meer dan dat je zou denken. Alleen wordt dit niet vaak bestempeld als Postnatale depressie.

Toen ik in 2006 zwanger werd van onze tweede kindje was ik hier (ook) heel erg blij mee. Toen ik hoorde dat het een jongetje was moest ik even wennen. Oke, ik weet dat de cliches zijn ‘als het maar gezond is’ etc. Maar ik moest gewoon even wennen. Omdat ik in mijn hoofd geen enkele leuke kleding of jongensachtige dingen kon vinden. Omdat ik natuurlijk voor mijn dochter alles kon vinden en het fantastisch vond dat ik een dochter kreeg.

Al snel zag ik overal stoere leuke kleding en speelgoed en spullen voor zijn slaapkamertje. Dus die gevoelens waren al snel verdwenen gelukkig.

Hoe mijn 2e zwangerschap verliep

De gehele zwangerschap liep niet helemaal zoals verwacht. Ik was 9 maanden lang ontzettend misselijk. Ik kon helaas niet werken en belandde dus al vrij snel in de ziektewet. Ook was mijn bloeddruk steeds heel erg laag waardoor ik veel moest zitten. Vooral in de winkel was het een probleem, in de lange rij wachten bij de kassa was voor mij echt een ding.

Toen het niet meer ging ben ik zelfs nog opgenomen in het ziekenhuis omdat ik mijn voeding niet binnen hield en een dag aan de sondevoeding moest. Gelukkig ging het daarna met voldoende rust wat beter.

Na 40 weken zwanger te zijn wilde meneer er nog niet uit. Hij presteerde het gewoon om ’s nachts nog lekker rond te draaien in mama’s buik. Ik werd steeds vermoeider en was er eigenlijk al wel klaar mee.

De bevalling

Met 42 weken ging ik naar het ziekenhuis voor controle. Na wat aandringen mocht ik worden ingeleid. Om 12 uur braken ze mijn vliezen en om 13.48 uur was meneer er al. Wat was ik opgelucht, ik had weer ruimte in mijn buik.

Dan ben je ineens mama

Tegelijkertijd werd ik overvallen door een akelige gevoel. Het gevoel van dat ik met rust gelaten wilde worden. Ik wilde bijkomen, slapen en naar huis. De kleine man was aan het huilen omdat hij natuurlijk honger had. Ik had besloten om borstvoeding te geven en mocht proberen hem aan te leggen.

Dit werkte helaas niet. Huilde alleen maar en ik werd steeds meer ongeduldiger. Mijn man had ondertussen de oudste al opgehaald van huis. Grote zus was apetrots op haar kleine broertje.

Wanneer je dan eindelijk moeder bent

Na een paar uur mochten we lekker naar huis. Het mannetje in de maxicosi en hup met elkaar naar huis. Ondertussen had meneertje dus nog geen eten gehad. Thuis kwam de kraamhulp langs en stelde voor om het nog eens te proberen. Maar ook dit keer werd het hem niet. We hebben een fles klaargemaakt, ik heb de kleine aan mijn moeder gegeven en hij dronk hem in een teug leeg. Opgelost. (dit absoluut niet ten nadele van borstvoeding, natuurlijk is deze voeding het beste wat je in het begin je baby kan mee geven, alleen werkte het dus voor mij niet)

De dagen na de bevalling kwam de dokter vaker langs dan normaal. De eerste keer dat hij kwam vernam hij aan mij dat ik niet op een roze wolk zat.

Bovenste verhaal is mijn begin periode met de kleine man. Er is met mijn gevoelens echter nooit iets mee gedaan. Toch kan ik achteraf met zekerheid zeggen dat ik last had van Postnatale depressie.

Ik had hier zelf beter op moeten inspelen. Maar omdat ik zelf bekend was met depressies heb ik deze ook beschouwd als een ‘zijweg’ van emoties. En dat ik vanzelf weer op de rechte pad kwam. Dit is zeker gelukt, maar heeft wel zijn sporen achter gelaten.


Wat is Postnatale depressie

Wanneer je voor het eerst moeder wordt gebeurt er heel veel in je leven of je lichaam. Dit begint eigenlijk al op het moment dat je die beroemde test doet. De zwangerschapstest. De maanden erna vliegen je hormonen door je lichaam. De zwangerschapshormonen. Ook emotioneel zit je in een achtbaan vol emoties.

Na de bevalling ´verwacht´ iedereen dat je op de welbekende roze wolk zit. In mijn geval voelde dit als een soort schuldgevoel wanneer ik dit niet had.

Postnatale depressie treedt niet altijd op direct na de bevalling. Het kan soms zijn dat het ook wel na enkele weken optreed. Of wanneer de moeder stopt met borstvoeding, of zelfs pas wanneer je weer aan het werkt gaat.

Hoe herken je een Postnatale depressie

Wanneer je na de bevalling je moe en uitgeput voelt is dat vaak normaal. Je hebt immers een hele bevalling meegemaakt en bent 9 maanden zwanger geweest. Je lichaam heeft tijd nodig om te ´ontzwangeren´.

Maar wanneer spreek je dan over een Postnatale depressie? Hieronder een aantal symptomen dat kan duiden op een depressie:

 • Somber
 • Ongeïnteresseerd in de baby
 • Prikkelbaar, kan weinig hebben van je omgeving
 • Huilerig
 • Je voelt je leeg van binnen
 • Extreem moe en lusteloos
 • Vergeetachtig en verward
 • Machteloosheid

Maar ook heb je last van onzekerheid, je zelfvertrouwen is weg. Dat is natuurlijk niet gek wanneer je net moeder bent geworden en hoort er ook bij. Ook al is het misschien je 3e of 4e kindje. Je eetlust is veel minder, krijgt geen hap door je keel.

Soms kan in het in ernstige situaties lijden tot waanideeën, het gevoel dat de baby misschien niet van jou is, of dat je in een flits ziet dat je je baby wat wilt aandoen.

Wat kunnen de oorzaken zijn?

Hoe het komt dat de ene vrouw wel kampt met postnatale depressie en een ander niet, of dat je het krijgt met je tweede baby of je eerste is niet helemaal duidelijk.

Het heeft wel veel met je hormonen te maken. Wanneer er depressie in de familie voorkomt is de kans ook wat groter dat je dit zou kunnen krijgen.

Maar ook het fysieke en emotionele uitputting kan ermee te maken hebben. Kijk maar naar mijn verhaal. Mijn baby was tot aan het einde van de zwangerschap mega druk in de buik. Vooral in de nachten. Ik was op het laatst gewoon uitgeput.

Ook kunnen er sociale redenen hebben dat je in een depressie raakt. Wanneer je het gevoel hebt dat je bijvoorbeeld alles alleen moet doen. Of dat je vlak voor of na je bevalling iets ingrijpendst meemaakt zoals een overlijden van een dierbaar iemand, een stressperiode van een verhuizing oid. In mijn geval hadden we vlak voor de bevalling een eigen zaak gekocht en zaten we middenin een verhuizing.

`Dat gaat soms gewoon niet lukken`

Ook wordt er zoveel van je ‘verwacht’. Of misschien verwacht je wel teveel van jezelf. Je wilt de perfecte moeder zijn. Het moet allemaal in een keer goed gaan. De baby moet ook nog een perfect zijn, moet naast de knapste baby ook nog eens de rustigste, liefste etc. baby zijn.

Tegenwoordig heb je ook nog Social Media waarop je moet laten zien hoe leuk je wel niet bent als beginnende moeder etc.

Daarnaast wil je dan ook direct dat je huis aan kant is, dat je alle ballen in de lucht kan houden.

Wat kan je zelf doen aan postnatale depressie

Ten eerste is dit niks om voor te schamen. Je kampt natuurlijk met een schuldgevoel dat je deze gevoelens hebt.

Maar dat is nergens voor nodig. Ik zal je een aantal tips geven wat je zelf aan deze gevoelens kunt doen.

 • Ten eerste, neem de klachten serieus. Accepteer dat je je zo voelt. Hoe harder je tegen je gevoelens vecht, hoe harder het terug vecht.
 • Praat erover met anderen. Het kan echt helpen om erover te praten, je angsten of twijfels te uiten. Het lucht op en je krijgt er misschien tips voor terug.
 • Vraag om hulp. Je hoeft het echt niet allemaal alleen te doen. Al is het maar om een boodschap voor je te doen. Het zijn de kleine dingen die verschil kunnen maken.
 • Neem de tijd. Ga niks overhaasten. Pak je rust daar waar nodig is, ook al leef je de eerste tijd op je adrenaline.
 • Geniet van de kleine dingetjes. Van een kop thee in de tuin tot een lekkere warm bad. Van een wandeling naar de supermarkt tot een uurtje netflixen. Het maakt niet uit, maar daar put je wel je positiviteit uit.
 • Schrijf het van je af. Maak een dagboek voor jezelf. Schrijf hier iedere dag 5 positieve punten op waarvan je hebt genoten. Een zonnestraal, een schone was, de eerste lach van je kleine etc!

Ik ben zelf erg van de dagboeken. Het heeft mij geholpen bij diverse fases in mijn leven.

Verwen jezelf met dit dagboek. Koop er een mooie pen bij, misschien wat leuke stickers of washing tape om het extra te versieren. Ook hierdoor wordt je vrolijker. Op slechte dagen kan je terug lezen hoe je het ook anders kutn zien. Dat je kunt genieten van de kleine dingen.

Wanneer de klachten teveel zijn

Wanneer de klachten echt te ernstig zijn kan het noodzakelijk zijn om contact op te nemen met je huisarts. Deze kan je verhaal aanhoren. Misschien tijdelijk medicijnen voorschrijven of je doorverwijzen naar iemand dat gespecialiseerd is in Postnatale depressie.

Ook zijn er andere websites waar je terecht kunt die je verder op weg kunnen helpen om de juiste hulp te vinden.

Depressie Vereniging is een organisatie van en voor mensen met een depressie.

Kan je omgeving je helpen?

Jazeker! Je omgeving, je partner, je familie, vrienden etc. kunnen je wel degelijk helpen.

Praat met de moeder, welke gedachtes zijn er, wat zijn de gevoelens erbij. Probeer geen goedbedoelde adviezen te geven, of de depressie weg te praten. Dit werkt alleen averechts.

Neem de buien wat de moeder heeft niet te persoonlijk. Accepteer dat deze uitingen erbij horen en dat deze ook weer over gaan.


Vooral het luisteren, begrip, steunen, er gewoon ‘zijn’, is voor mama’s belangrijk.


Deze blog heb ik af en toe met tranen in mijn ogen geschreven. Ondertussen is mijn zoon alweer 13 jaar en kwamen de gevoelens weer naar boven. Het was een lastige periode, maar ik heb er achteraf heel veel van geleerd. En heb veel dingen mee kunnen nemen bij mijn volgende zwangerschap.

Wil jij hierover mee praten? Of ken jij iemand met deze depressie. Deel dan dit bericht op Facebook of instagram.

Laat eventueel ook een reactie hieronder achter.

JE BENT NIET ALLEEN

x

Dit boek kan je misschien handvatten geven over je gevoelens. Tilda Timmers verteld haar persoonlijke verhaal en geeft je ook heel veel tips om je negatieve gevoelens om te zetten in positieve gedachten.

Liefs Linda

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *