Blog,  Hormonen

Leven met Diabetes, Hoe pak je dat praktisch aan? Wat je moet weten

Leven met Diabetes
leven met diabetes

Leven met de Diabetes, hoe pak je dat praktisch aan. Gelukkig heb ik er zelf niet mee te maken gehad.

In deze blog leg ik je uit wat Diabetes inhoud en hoe je met deze diagnose kunt leren leven.

Mijn ervaring

In mijn omgeving ken ik echter wel mensen die met deze ziekte te maken hebben. Een meid dat bij mijn dochter in de klas heeft gezeten voelde zich een tijdje niet lekker, nadat het helemaal mis ging kwam ze in het ziekenhuis terecht, na vele onderzoeken kwam de diagnose Diabetes 1.

Haar leven stond op dat moment op zijn kop. Ze moest leren om zichzelf te prikken en spuiten. Ineens kon ze niet zomaar alles eten. Dan moest er eerst bekeken worden hoe hoog haar bloedsuiker was. Ook vond ze het spannend om alleen op schoolreis of andere klassenuitjes te gaan.

Gelukkig wist de leraar er van alles van omdat zijn dochter ook gediagnosticeerd is met Diabetes type 1. Toch ging in begin haar moeder mee om haar te helpen met prikken en meten en spuiten. En eventueel met en hypo of een hyper.

Uiteindelijk kon ze er mee leren omgaan, ze kreeg een pompje wat haar insuline op peil hield. En het prikken om haar bloedsuiker te meten in haar vinger ging ook steeds beter.

Wat raar kon lopen kreeg haar moeder na een aantal maanden ook dezelfde diagnose. Ook zij ging dezelfde medische molen in van onderzoeken en behandeling. Ze wist op dat moment precies wat er ging gebeuren en kon haar dochter veel beter begrijpen. Nu lopen ze samen met een tasje waarin alle spullen zitten.

Wat is Diabetes

Suikerziekte
Suikerziekte

Diabetes wordt ook wel Suikerziekte genoemd. Alleen denken mensen vaak dat je bij suikerziekte geen suiker mag eten, dit is niet het geval. Daarom noemen we het Diabetes.

Diabetes heeft 2 soorten Diabetes type 1 en Diabetes type 2. Hieronder zal ik je uitleggen wat het verschil is tussen beide types.

Wat is diabetes Type 1

Diabetes type 1 is een ziekte waar je niet meer vanaf komt. Dit komt doordat de alvleesklier geen insuline (meer) aanmaakt.

Wanneer je suikers of koolhydraten eet zet je lichaam deze om in glucose. Deze glucose komt in ons bloedbaan terecht waar het verbrand kan worden. We krijgen hier energie van. Deze hebben we nodig om te kunnen bewegen, dat ons hart klopt en dat we kunnen ademen.

De hormonen insuline en glucagon houden onze glucosegehalte op peil. Het hormoon insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier. Het zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel verlaagt en zorgt ervoor dat de glucose naar de lichaamscellen kan gaan en dus energie kunnen afgeven.

Bij glucagon werkt het andersom. Deze verhoogt juist de bloedsuikerspiegel. Dit gebeurd vaak op het moment dat je te weinig glucose in je lichaam hebt. Glucagon stimuleert dan de lever om de ´gespaarde´te gaan gebruiken als verbranding.

Oorzaken

Wat er mis gaat bij diabetes type 1 is het aanmaken van insuline. De alvleesklier maakt dan geen insuline (meer) aan. De cellen in de alvleesklier worden vernietigd door het eigen immuunsysteem, daarom wordt diabetes type 1 ook wel een auto-immuunsysteem genoemd.

Doordat de alvleesklier geen insuline meer aanmaakt blijven de bloedsuikers in het bloed achter. Het lichaam is dan niet meer in staat de bloedsuikerspiegel in balans te houden en blijft daardoor te hoog.

Symptomen

Er zijn veel symptomen dat er op kan duiden dat je diabetes type 1 hebt. Zo hebben deze mensen vaak dorst, drinken veel, vallen snel af.

Hieronder lees je nog een aantal:

  • Erg moe en slaperig. Dit komt omdat het lichaam hard bezig is de energie ergens anders vandaan moet halen om te kunnen bewegen, ademen etc.
  • Veel moeten plassen. De glucose wat in de nieren terecht komt kan dat niet aan en gaat direct naar de urine gaat.
  • Tinteling in je voeten en handen. Doordat je bloedsuikerspiegel steeds te hoog is tasten deze je zenuwen aan en voel je dus een ‘slaperige’ gevoel in je handen en voeten.
  • Vieze adem. Doordat het lichaam geen glucose meer kan verbranden gaat hij de vetten verbranden, hier komen afvalstoffen bij vrij.

Behandeling Diabetes type 1

Prikken, meten, spuiten, eten
Prikken, meten, spuiten, eten

De behandeling van Diabetes type 1 werkt door middel van zelf insuline spuiten. Zoals je misschien wel de reclame kent, Prikken, meten, spuiten eten, is dat de volgorde waarop iemand met diabetes type 1 de dag doorkomt. Op het moment dat je wilt gaan eten moet je eerst weten wat je bloedsuikerspiegel is, dit meet je door een prik in je vinger, daarna kan je zien wat je glucosegehalte is en weet je hoeveel insuline je er nog bij moet spuiten.

Je kunt ook gebruik maken van een insuline pomp. Deze wordt aangebracht bij je buik en met een klein slangetje onder je huid. Deze zorgt ervoor dat er steeds een klein beetje insuline wordt aangebracht zodat je glucosewaarde gelijk blijft. Op het moment dat je iets gaat eten kan je wat meer insuline laten afgeven.

Wat is diabetes type 2

Vroeger werd diabetes type 2 ook wel het ouderdomssuikerziekte genoemd. Maar tegenwoordig zie je deze type diabetes ook wel bij jongere mensen.

Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier nog wel insuline aan alleen te weinig en of je lichaam reageert er niet goed op. Er blijft dan teveel glucose in je lichaam achter wat op den duur complicaties kan veroorzaken.

Op den duur gaat je alvleesklier steeds minder goed werken en dus steeds minder insuline aanmaken.

Oorzaken

In tegenstelling tot diabetes type 1 zijn er bij diabetes type 2 andere oorzaken zoals bijvoorbeeld te weinig lichaamsbeweging. De glucose wat normaal verbrand bij energie en beweging kan dus op dat moment niet verbrand worden en zal zich opproppen in het lichaam.

Ook heeft overgewicht een belangrijke oorzaak. Je lichaam reageert minder snel op de insuline, waardoor de alvleesklier steeds meer insuline aanmaakt. Hierdoor wordt de glucosegehalte in het lichaam weer hoog en kan uiteindelijk ervoor zorgen dat de alvleesklier weinig of geen insuline meer aanmaakt.

Symptomen

Bij diabetes type 1 zijn de symptomen vaak best duidelijk te merken. Bij diabetes type 2 is dat veel lastiger om te merken. Daarom lopen mensen vaak ongemerkt langer door met deze ziekte.

Toch zijn er een aantal symptomen waar je diabetes type 2 aan kan herkennen, hieronder lees je er een aantal;

  • Vermoeidheid
  • droge mond
  • Vaak last van blaasontsteking
  • Diverse infecties of wondjes dat niet meer genezen.

Behandeling Diabetes type 2

Bij Diabetes type 2 kan je ook veel zelf ondernemen. Door je leefstijl aan te passen kan je ervoor zorgen dat de complicaties afnemen of kan uitstellen.

Je leefstijl aanpassen kan door middel van bijvoorbeeld een dieet, door koolhydraatarme voeding te nemen zorg je ervoor dat gewicht daalt en daardoor verbetert de insuline aanmaak in de alvleesklier. Daarnaast daalt dan ook je bloeddruk en worden je cholesterol waarden beter.

Ook door medicatie kan je zorgen dat je bloed glucose verlaagt. Dit kan door middel van pillen of spuiten. Op het moment dat je je leefstijl gaat aanpassen kan het zo zijn dat je de medicijnen kan verminderen of zelfs kan stoppen.

Materiaal en hulpmiddelen

Bij diabetes is het belangrijk dat je je glucosegehalte in het bloed blijft controleren en eventueel insuline toevoegt.

Voor het controleren van je glucosewaarde gebruik je hiervoor een prikpen, hierin gaat een lancet, dit is een heel klein naaldje waarmee je in je vinger kan prikken. Op de zijkant van uw vingertop kunt u prikken voor de meting.

Vervolgens breng je het bloed aan op een teststrip, deze strip stop je in de glucosemeter, binnen enkele seconden weet je wat je bloedglucose is.

Al deze producten zijn online te koop bij Diabetes magazine.nl. Hier vind je alles wat te maken heeft met diabetes en nog veel meer informatie over de producten.

Je ontvangt zelfs korting wanneer je vaste klant wordt, en vandaag voor 23.30 uur besteld is morgen in huis.

Heb jij Diabetes en wil je graag reageren op mijn verhaal kan dat hieronder!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *