Snelle koolhydraten zijn koolhydraten wat snel in het
bloed wordt opgenomen.
Hierdoor krijg je een snelle piek in je bloedsuiker. Je
voelt je even verzadigt, je hebt even een 'vol' gevoel.
Alleen heb je na een
aantal uren al snel weer 'trek'.
Zodra je snelle koolhydraten hebt genomen krijg je een
enorme energieboost.
Maar helaas zo snel als hij is gekomen, zo snel
gaat hij ook weer weg.
En dan voel je je vermoeid en minder geconcentreerd. Dan
geeft je lichaam aan dat je weer suikers nodig bent. En wanneer je weer snelle
koolhydraten zult nemen kom je weer in deze cirkel terecht.
Pasta bevat veel snelle
koolhydraten
Witte
rijst
Frisdrank
Chips
Snoep
Gebak
Aardappels
Witbrood
Dit zijn enkele voorbeelden van snelle suikers.
Er zijn natuurlijk veel meer. Let er maar eens op wanneer je gaat boodschappen
doen.
r.
.
Langzame koolhydraten zijn dus koolhydraten wat
langzaam in je lichaam verteerd.
Het eten heeft namelijk een veel langere
'structuur'.
Om deze af te breken naar de glucose en fructose duurt dat veel
langer. De spijsvertering maakt het eerst in diverse stukjes om vervolgens weer
in kleinere stukjes te worden verdeeld.
Je zult dus een veel langere periode
een 'verzadigd' gevoel hebben. Dit komt door de vezels die de
voedingsmiddelen bevatten.
Wat doen koolhydraten
in je lichaam
Je hoort er zo vaak over. Koolhydraten.
Hoeveel
koolhydraten zitten erin?
Zijn het snelle of langzame koolhydraten?
Al deze vragen ga ik je in deze blog uitleggen.
De weg van
koolhydraten in je lichaam Koolhydraten heb je nodig om goed te kunnen
functioneren. Ze verhogen namelijk je bloedsuikergehalte.
Hierdoor
haal je je energie uit om dingen te kunnen doen. Bewegen, nadenken etc. etc.
Volgens de gezondheidsraad is het advies 40% tot 70 %
van je energie uit koolhydraten te halen.
Het moment dat je iets hebt gegeten wat veel
koolhydraten bevat komen deze in je darmen terecht. Door de spijsvertering
worden deze afgebroken tot glucose en fructose. Deze worden vervolgens in je
bloed opgenomen en zo naar de spieren en organen gebracht en daar wordt de
glucose verbrand waarbij Energie vrijkomt.
Je bloedsuikerspiegel stijgt dus wanneer je
koolhydraten hebt gegeten. De mate waarop je bloedsuiker stijgt is afhankelijk
van het soort koolhydraat dat je neemt.
Wanneer je bloedsuikerspiegel heel snel gaat pieken,
zal hij ook heel snel weer dalen. Andersom is dat ook het geval, wanneer je
bloedsuikerspiegel geleidelijk piekt zal hij ook geleidelijk weer zakken.
Mensen met Diabetes moeten iedere dag erg
goed op hun suikers letten.
Je hebt 2 soorten koolhydraten. Namelijk langzame
en snelle koolhydraten. Ik ga het je uitleggen:
Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat je bloedsuiker niet te hoog wordt.
Eet je dus veel suikers dan zal je hormonen uit balans zijn.
Vaak vinden vrouwen koolhydraatarm eten makkelijker vol te houden. Hun suiker gaan dan niet vaak omhoog en omlaag.
Fruit
Groente
Peulvruchten
Melk
Yoghurt
Haver
Volkoren
brood
Volkoren
pasta
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van. Ook
hierin is nog veel meer keuze.
Als je wilt afvallen kan je dat doen via een koolhydraat arm dieet.
Met deze methode
vermijd je dus de snelle koolhydraten.
Toch blijft het wel belangrijk om
gezonde suikers te eten omdat we dat simpelweg nodig zijn om onze energie
gebruiken.
Ik zal je een voorbeeld geven van een standaard
eetpatroon.
Ontbijt: Broodje met kaas of yogurt met cruesli.
Tussendoor: kop koffie met een koekje
Lunch: Twee plakken brood met hagelslag of jam oid.
Glas optimelk
Tussendoor: een granenreep of een fruitbiscuit
Avondeten: Aardappelen, groentes en vlees. Pasta met
gehakt en pastasaus.
In de avond: Ga je snaaien. Handje chips, wat
borrelnootjes. oid.
Zoals je hierboven ziet bevatten deze maaltijden behoorlijk
veel koolhydraten. Veel daarvan zijn snelle suikers. Je hebt de hele dag
door dus hoge pieken en dalen. De kans is vaak aanwezig dat je in de avond trek
krijgt en begint te snaaien. Je voelt je moe en lusteloos, maar
hebt wel zin in eten omdat je hele lichaam schreeuwt om koolhydraten. .
HEERLIJKE RECEPT:
Wat heb je nodig voor 2 personen:
1 courgette
100 gram parmaham
400 gram Tomatenblokjes
5 gram basilicum (zijn een aantal blaadjes)
250 gram huttenkase
1 ei
40 gram parmezaanse kaas
Italiaanse kruiden
Oregano
Peper en zout
Zo maak je het:
Verwarm de oven op 200 graden
Meng het ei, de huttenkase en de kruiden door elkaar.
Meng de tomatenblokjes met wat basilicum.
Maak met de kaasschaaf dunne plakjes van de courgette.
Daarna maak je laagjes in je ovenschaal. Begin met een laagje courgette, laagje
huttenkase en tomatenblokjes.
Let er op dat je dunne laagjes gebruikt. Aan het einde strooi je er de
parmezaanse kaas over.
Na 45 minuten in de over heb je echt een overheerlijke lasagne.
Zelf doe ik er altijd nog wat rucola bij om het nog wat frisser te maken.
Eet smakelijk!
Sinds kort volg ik een opleiding tot life coach.
Deze opleiding leert mij om mensen met diverse vragen te coachen.
Dus heb jij vraagstukken zoals:
- Is mijn baan nog wel wat voor mij
- Wie ben ik nu eigenlijk
- wat wil ik nog voor de toekomst
- Ik heb een conflict met mijn man
- hoe houd ik mijn relatie nog spannend
- etc.
Bericht me dan via de socials of stuur me een mail naar
linda.santing@gmail.com
Zoals ik al aangaf wil ik met deze website een interactieve site van maken. Niet alleen over mijn hormonen, maar die van iedereen. Wil jij je verhaal kwijt door middel van een blog? Of heb je een product wat je hier
graag wilt laten zien. Dan kan dat. Stuur me dan even een mail linda.santing@gmail.com en kunnen we kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen
Vond je dit een interesante artikel? Deel hem dan op je socials hieronder.
created with Linda Santing
Website Builder .