Vitamines en mineralen

Alles wat je moet weten over Vitamine D

Vitamine D ontvang je door zonlicht
Vitamine D door zonlicht

Alles wat je moet weten over Vitamine D, je leest het hier.

Vitamine D is momenteel een populaire vitamine. De kans is vrij groot dat wanneer men het over Vitamine D heeft je dan gelijk denkt aan de zon. Dit klopt, maar er is meer wat je kunt leren over vitamine D.

In deze blog lees je alles over deze vitamine. Wat het is, waarvoor het dient. En wat je kunt doen wanneer je vitamine D te kort hebt.

De rol van vitamine D in je lichaam

Vitamine D is belangrijk voor je lichaam. Het zorgt er onder anderen namelijk voor dat je uit voeding de calcium kan opnemen in je lichaam.

Ook speel vitamine D een rol voor de groei en je botten en tanden.

De zon zorgt voor Vitamine D.

Eigenlijk is vitamine D niet echt een vitamine. Dit komt omdat door middel van zonlicht je lichaam zelf vitamine D kan aanmaken.

Door middel van de zon maakt je huid vitamine D aan. Deze vitamine wordt dan opgeslagen in je huid. Hiervoor hoef je echt geen uren voor in de zon te zitten. Vaak is 30 minuten per dag in de buitenlucht al voldoende. Enkele tips:

 • Ga op de fiets boodschappen doen ipv met de auto
 • Ga je op je fiets? Maak dan een extra ommetje
 • Plan een wandeling, maak dat vrij in je agenda
 • Wandel tijdens de lunch

Vitamine D en je Immuunsysteem

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij je immuunsysteem, ook wel je weerstand genoemd. Een klein tekort aan vitamine D maakt je al vatbaarder voor ziektes. Het is dus belangrijk om je vitamine D op peil te houden.

Veel mensen zoals baby’s, peuters, zwangeren en oudere mensen hebben eigenlijk het hele jaar door extra vitamine D nodig.

Drogisterij.net De online Drogist van Nederland en België

Vitamine D zorgt voor sterke botten en tanden.

Vitamine D zorgt ervoor dat de Fosfor en calcium uit de voedsel beter wordt opgenomen in het lichaam. Fosfor en calcium zorgen voor sterke botten en tanden tijdens de groei. Bij volwassen leeftijd zorgt het ervoor dat de botten stevig blijven en botontkalking tegen te gaan.

Ook heeft het een positieve invloed op je afweersysteem en je spierkracht.

Vitamine D is een bouwsteen van je hormonen.

Vitamine D is een bouwsteen van een hormoon. Een belangrijk hormoon, dit is Calcitriol. Hij maakt deel uit van de steroïde hormoonfamilie. Deze hormonen worden allemaal uit cholesterol gemaakt. Andere bekende hormonen hiervan zijn: Progesteron, Cortisol en testosteron.

.

Vitamine D wordt opgeslagen in je vetweefsel.

Wanneer je vitamine D tekort hebt kan dat ervoor zorgen dat er meer vet wordt opgeslagen waardoor je dus meer overgewicht krijgt.

Andersom is het ook zo dat wanneer je overgewicht hebt je vaak ook vitamine D tekort hebt.

Wanneer heb je vitamine D te kort

Denk jij dat je vitamine D tekort hebt? Kijk hieronder eens naar de sypmtomen

 • Spierzwakte
 • Trillingen of kramp in de spieren
 • Last van spierpijn of gewrichten
 • Vermoeidheid
 • Lusteloosheid
 • Bloedende tandvlees
 • Tekort aan energie

Vitamine D en winterdepressie

Uit onderzoek op Women’s Health Initiative (WHI) Observational Study is gebleken dat wanneer vrouwen dagelijks extra vitamine D slikken veel minder last hadden van depressies dan vrouwen met een vitamine D tekort.

De exacte relatie is niet helemaal bekend. Maar wanneer je kijkt naar mensen met een winterdepressie is het misschien wel te begrijpen. Ze komen vaak minder naar buiten, hierdoor wordt er minder vitamine D aangemaakt.

Slik jij extra vitamine D?

Wanneer je ervoor kiest om extra vitamine D te slikken kan kan je dat natuurlijk uit voeding halen:

Vitamine D zit namelijk o.a. in vette vis (Vitamine D3), eieren, roomboter en zuivel.

Maar ook door middel van supplementen kan je extra Vitamine D slikken. Hieronder kan je ze heel gemakkelijk bestellen. Zeker nu zijn op deze site aantrekkelijke aanbiedingen!

Drogisterij.net Verzorging

Alles wat je moet weten over vitamine D heb je hierboven kunnen lezen, wil jij op deze artikel reageren? Dat kan, laat je reactie hieronder achter.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *