Hormonen

5 manieren om weer lekker in je vel te zitten

Wanneer de herfst zijn intrede doet en je hierdoor niet lekker in je vel zit
Wanneer de herfst zijn intrede doet in Nederland

Wanneer je even niet lekker in je vel zit. Dan is echt alles teveel.

Dit had ik op het moment dat de herfst zijn intrek deed in Nederland. De dagen werden kouder en killer. Hierdoor ook mijn humeur.

Het sluipt langzaam naar binnen en ontploft op de meest verkeerde momenten.

Wanneer begon mijn eerste ‘ontploffing’?

Toen ik nog jonger was en een relatie kreeg met mijn huidige man veranderde er een heleboel. Ik ging na een jaar samen wonen en na 2 jaar kochten wij een woning. De verhuizing en alle drukte er omheen maakte mij overspannen. Zo erg dat ik in een depressie kwam. Ik zat totaal niet lekker in mijn vel.

Ik heb hulp gezocht en kwam op dat moment in een dagopvang terecht. Bijna iedere ochtend ging ik heen voor een gesprek en voor een groepstherapie. Wat mij het meeste hielp was de spiegel van een ander. Er zat een meisje in de groep dat zichzelf niet leuk en waard genoeg vond. Door hierop te reageren en in gesprek met haar te gaan werd er als het ware een spiegel voor mij gehouden.

De woorden die ik aan haar vertelde kon ik ook tegen mezelf zeggen. Maar dat was lastig om te geloven. Waarom zou ik mijzelf op dat moment geloven?

Van een vriendin van mij heb ik toen een tip gekregen om een dagboek bij te houden. En iedere dag 5 geluksmomentjes op te schrijven wat mij die dag gelukkig maakte. In het begin was het erg lastig, zat alleen in mijn nieuwe huis, kende nog niemand in het dorp. En wat moest ik de hele dag doen? Waar moest ik van genieten? Er valt toch niks te genieten wanneer ik me zo voel?

Omschrijf 5 kleine geluksmomentjes op een dag.

Dus de eerste dagen/weken waren er maar een paar punten, grote punten zoals het huis is aan kant, of heb de boodschappen gedaan. Maar naarmate ik verder kwam in het proces werden de positieve punten kleiner en meer.

Ik kon genieten van een kop thee met de eerste voorjaarszonnestralen. Of een wandeling naar het dorp toe. Ik kon genieten wanneer de vogels de lente welkom heette met hun gezang. De geur van schone wasgoed, het uitzicht door de schone ramen. Kortom ik voelde de kleine geluksmomentjes weer door mijn lichaam stromen.

Heb ik dan last van een winterdip?

Ik merkte aan mezelf dat ieder jaar wanneer de herfst begon of de winter ik last kreeg van de overgevoeligheid en vermoeidheid.

Mijn volgende blog zal ik verder op in gaan wat nu precies een winterdip is. En wat dit te maken heeft met hormonen. En beter nog wat kun je hier tegen doen.

19 jaar later een nieuwe ‘dip’

Toch voelde ik dit jaar, bijna 19 jaar later (!) hetzelfde gevoel weer opkomen. Alleen is mijn leven nu een stuk anders ingericht dan toen.

Ik heb nu 3 kinderen waarvoor ik mag zorgen, 2 pubers en een peuter. We hebben een eigen bedrijf aan huis 3 honden en een huishouden. Dit is natuurlijk een heel ander leven dan dat ik toen had. Toen was ik alleen, ik kon in stilte alle gedachten verwerken, kon op mijn eigen manier het proces verwerken.

Deze periode is dat niet zo. Mijn kleine peuter staat de hele dag ‘aan’ en wanneer de pubers thuis komen is het eerste waar ze naar kijken de koelkast of de kasten om vervolgens combinaties te eten waarvan ik nog nooit gehoord heb. De jassen, schoenen en tassen worden bij de ingang neer gegooid. Om 17 uur wordt er verwacht dat er een warme maaltijd op tafel staat wat ook nog eens gezond en lekker is. Daarnaast hebben de kids iedere dag schone kleren aan, liggen wekelijks onder een schoon dekbed en hebben ze voor één dag een ‘nette’ slaapkamer.

Klinkt allemaal heus niet zoveel, ik weet het. En de meeste dagen is dit voor mij geen probleem. En natuurlijk geniet ik intens van mijn vrijheid om een eigen bedrijf op te starten, te kunnen genieten van mijn kinderen en van mijn hobby’s. Ik geniet enorm van onze kleine peuter waar ik zoveel energie uithaal.

Maar wanneer je even niet zo lekker in je vel zit dan is ineens alles teveel. De kleinste dingen worden een grote olifanten ding. Dan ben je in de avond uitgeput en ben ik blij wanneer ik op de bank kan ploffen met een goede film of serie. Pas om 22 uur is het stil in de woonkamer. Dan gaan de oudsten eindelijk naar bed even de rust om me heen.

Maar wat nu wanneer het mij allemaal even teveel wordt? Ik het na mijn idee het veel te druk heb? Op mijn schouders een last voelt en geen verlichting.

Weer terug naar de basis, wanneer je even niet lekker in je vel zit.

Waar ik van houd, wanneer ik naar het ‘begin’ ga, is mezelf verwennen met een mooi schrift en een mooie pen. Op deze manier kan ik een goede start maken. Ik ga weer terug naar de basis. Kijken naar de kleine positieve gedachten en de kleine geluksmomentjes.

Mijn negatieve gedachten wat ik heb, heb ik opgeschreven naar een lieve vriendin van mij. Haar antwoord hierop heeft mij zoveel gedaan. Het heeft mij met beide benen op de grond gezet.

Ze heeft mij een stukje laten zien over Cognitieve therapie. Hierover ga ik in een andere blog verder op in. Waar het om gaat is dat je je negatieve gedachten omzet in positieve gedachten.

Dit kost natuurlijk onwijs veel energie en is niet in een week klaar. Maar ik ben van plan om dit te gaan volgen in het nieuwe jaar.

Een drukke december maand

Waarom pas in het nieuwe jaar? Simpel, het is december maand en ik het nu na mijn idee te druk heb. Ik ben mij eerst aan het focussen op rust en de feestdagen. Alhoewel het er dit jaar natuurlijk anders aan toe gaat ivm Corona zijn we met het gezin wel van plan om hier iets leuks en gezellig van te maken. Daarnaast wil ik proberen om alvast kleine stapjes te gaan zetten door hetzelfde te doen wat ik eerder ook heb gedaan. Iedere dag 5 punten opschrijven waar ik van heb genoten.

Gelukkig zit er diep van binnen al de basis in mij. Dat wil zeggen dat ik al de positieve punten klein kan maken.

Zo heb ik terwijl ik deze blog aan het schrijven ben mijn zoon al overhoord met zijn Frans. Dat was een leuk momentje. Mijn peuter heeft al een onwijs leuke opmerking gemaakt zoals alleen een peuter dat kan. Dit vind ik de leukste leeftijd. Zo grappig, zo peuterig.

Daarnaast ben ik bezig mijn mijn hobby. Kleding naaien. Vooral voor mijn peuter. Truien, broeken, piama’s etc. Ik vind dit echt super leuk om te doen. Het geeft mij naast voldoening ook nog eens energie. Ik zou dit heel graag in de toekomst uit willen breiden. Misschien een leuke cursus of zo.

Kortom, we gaan proberen het roer om te gooien en de komende maanden hard aan mezelf te werken zodat ik weer een beetje positief naar het leven en vooral naar mezelf ga kijken.

Ik ben echt een persoon dat veel te negatief over mezelf denk. Dit heb ik in de loop der jaren mezelf aangeleerd. En aanleren is vaak makkelijker dan afleren.

Welke kleine positieve momenten zijn er al vandaag?

Mijn positieve momenten van vandaag zijn al:

1 : Vanmorgen een heerlijke wandeling met de hondjes gemaakt, ik merkte dat het helemaal niet zo koud was als dat ik dacht.

2: Ik zag een eekhoorntje in de bomen lopen, dit vind ik zo’n mooi beestje. En dan is het een cadeautje wanneer ik dit zie.

3: Mijn peuter was zo lief met zijn sinterklaas cadeau aan het spelen. Hij kan helemaal opgaan in zijn eigen fantasie.

Dit zijn toch alweer 3 dingen waar ik van heb genoten en ik ondanks mijn vermoeidheid kan ervaren als energierijk.

Nu ga ik verder met de dag en probeer ik nog meer kleine gebeurtenissen op te pikken wat mij doet stralen van geluk.

Fijne dag iedereen!

Elke dag iets leuks

Wanneer je even niet lekker in je vel zit kan ‘Elke dag iets leuks’ werken. , ‘Elke dag iets leuks’ doen, lezen, meemaken of wat dan ook, dit wordt mijn motto voor de komende periode. Jezelf verwennen met iets kleins kan ook iets leuks en positief zijn! Op deze webshop vind je elke dag een leuke aanbieding. Neem eens een kijkje en beloon jezelf af en toe met een klein presentje.

Veel liefs!

Heb jij ook wel dat je ‘even niet lekker in je vel zit’ momenten?

Heb jij ook last van ‘even niet lekker in je vel zitten?’ Ik zou het leuk vinden wanneer je een reactie achter laat. Of misschien heb je tips voor mij.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *